Kråkes gryta
1 kyckling/fläskfilé
2-3 gula lökar
1-4 vitlöksklyftor
1-2 pkt saffran
1 kanelstång
1 tsk spiskummin
1-2 tsk paprikapulver
2 piri piri el cayennepeppar
5 dl kycklingbuljong
1 påse katrinplommon
salt
peppar
1-2 dl skållad mandel
Fräs kyckling/fläskfilé plus lök, vitlök +kryddor.Häll på buljong+katrinplommon och låt puttra i ca 30 min. Smaka av med salt och peppar
Het fläskfilégryta
| ||
Räkgryta
2 lökar
1 äpple
1 grön paprika
1 msk margarin
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 knivsudd cayennepeppar
1 1/2 dl vispgrädde
600 g räkor med skal
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och hacka äpplet. Kärna ur och
tärna paprikan. Fräs löken mjuk och glansig i lite margarin tillsammans
med curryn. Rör i äpplet och paprikan och låt det fräsa en stund.
Tillsätt paprikapulver, krossade tomater, pressad vitlök, salt, peppar
och cayennepeppar. Låt allt småputtra under lock ca 15 minuter. Rör om då
och då.
Är räkorna djupfrysta så tina och skala dem. Hit går det bra att
förbereda i god tid. Hetta upp såsen och tillsätt grädden. Låt det koka
upp på nytt. Blanda ner räkorna och låt dem bli genomvarma men låt det
inte koka. Smaka av. Servera med ris och sallad
2 goda räk-grytor
Annars gillar vi detta recept också, men det är mer som en pastasås, fast den funkar nog bra till ris med:
Krämig thaisås till pasta
2 portioner (ganska stora):
300g räkor (sist jag gjorde tog jag hälften räkor, hälften kräftstjärtar)
1 liten gul lök
1 tsk olja (sesam om du har, annars ngn neutral)
1 msk tomatpuré
1/2 tsk ingefära eller en bit färskriven
1-2 tsk curry
1-2 vitlöksklyftor
1/3 fiskbuljongtärning
2-3 msk sweet chilisås
2 dl matlagningsyoughurt
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
fräs hackad lök med tomatpure, ingefära, vitlök och curry en kort stund. Tillsätt vatten, buljongtärning och sweetchili. Koka samman en kort stund. Rör ned vetemjöl i yoghurten och tillsätt. Låt sjuda ngn minut och tillsätt sedan skaldjuren. Låt det bli varmt och servera med pasta (spenat eller tricolore-pasta är gott till!)
Het favorit kyckling
3 msk balsamvinäger
3 st vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
2 st röda chilifrukter eller 1 tsk sambal oelek
2-3 msk honung
2 msk olivolja
svartpeppar, krossad
4 st kycklingfilé(er)
4 st limefrukt(er)
250 g coctailtomater
1/2 gurka
1/2 röd lök
50-70 g gräddfil
svartpeppar, krossad
flingsalt
Tillagning:
Blanda honung, vinäger, riven ingefära, finhackade hackade chilifrukter elle sambal, vitlök, olja och peppar och häll över kycklingen. Marinera kycklingen i minst 2 timmar, bäst blir marinering över natten. Ta upp kycklingen ur marinaden. Grilla filéerna tills de är genomstekta. Halvera limefrukterna och lägg på grillen under tiden så att de karamelliseras.
Tomat- och gurksallad.
Dela coctailtomaterna i 2 eller 4 delar, skiva gurkan i halvor eller fjärdedelar, skiva rödlöken tunnt. Blanda allt väl i en skål och tillsätt gräddfilen och svartpappar. Före servering strö flingsalt över och blanda väl.
Servera kycklingen med tomat- och gurksalladen, ris och lime
Chilikryddad kyckling
Chilikryddad kyckling
4 port
ca 400 g kyckling i strimlor
olja el smör att steka i
1-2 msk texmexkrydda
2 msk pressad citron
Fräs kycklingstrimlorna lite lätt i stekpanna. Strö över texmexkrydda och stek tills kycklingen fått fin färg. Pressa över citron. Smaka av.
Texmex-krydda
3 msk salt
2 msk socker
2 msk chilipeppar
1 msk chili flakes
3 msk spiskummin
1½ msk paprikapulver
3 msk oregano
Blanda alla kryddorna i en burk. Receptet ger ca 2 dl.
Guacamole
4 port
2 mogna avocador
1 tomat
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
½ citron
1-2 krm chiliflakes
½ tsk salt
Dela avocadon. Gröp ur fruktköttet. Skölj, kärna ur och finhacka tomaten. Skala och finhacka löken
Mosa och blanda ihop avocado, tomat och lök. Pressa i vitlök och pressa över citronen. Smaka av med chiliflakes och salt. (Om kärnan får ligga kvar i guacamolen så brukar färgen hålla bättre!)
Salsa Cruda – tomatsalsa
4 port
4-5 färska tomater
1 rödlök
1 färsk chilipeppar el ½-1 tsk chili flakes
1-2 vitlöksklyftor
salt
1 lime
ev färsk koriander el basilika
Dela tomaterna och gröp ur kärnorna. Finhacka tomaterna. Skala och finhacka löken. Dela chilin, ta bort kärnor och mellanväggar, men spara dem. Finhacka chili och vitlök. Blanda tomater, lök och chili. Pressa över lime och salta. Rör ner koriander strax innan servering. Om du vill ha starkare salsa kan du blanda i de finhackade mellanväggarna och fröna från chilin.
TÅRTAN SOM HAR ALLT
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice Krispies
Vispa äggvitan styv. Tillsätt sockret lite i taget. Vänd slutligen i Rice Krispies. Bred ut på bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 1 timma i 150 grader (mitten av ugnen).
Chokladkräm:
3 äggulor
¾ dl socker
¾ dl vispgrädde
50 g smör el margarin (helst smör)
100 g mörk blockchoklad eller annan mörk choklad
Sjud försiktigt ihop dessa äggula, socker och grädde i en kastrull. Ta sedan kastrullen åt sidan och blanda i 50 gram matfett och 100 gram mörk blockhoklad i bitar. Rör till en slät kräm.
Låt krämen svalna. Dela marängbottnen i två delar. Bred chokladkrämen på den ena botten. Vispa 3 dl grädde och bred över chokladkrämen. Lägg på den andra botten. Ringla över 50 gram smält choklad. Garnera med nåt färgglatt om det är barnkalas!
Vill du ha en stor tårta: baka två marängbottnar och gör dubbel sats kräm! Då blir den stor som en långpanna.
Kalkonlår med citron och curry
2 msk flytande honung (jag tog bara en)
2 msk ljus rom
1 pressad lime
5 g krossade grönpepparkorn
1/2 tsk curry
1 citron
Vitlöksklyftor
10 g smör
Salt
Dagen innan, blanda honung, lime, rom, curry och peppar. Marinera kalkonen i blandningen över natten.
Häll av och spara marinaden. Lägg i ugnssäkert fat. Pensla med smält smör, salta. Lägg hela vitlöksklyftor med skal runt om. Stek i ugn 20 min i 210°.
Skiva citronen och lägg skivorna på kalkonlåret, häll över marinaden. Stek vidare upp till 25 min, ös med marinaden ibland.
Låt svalna helt.
Jag serverade en potatissallad med haricots verts och tomater i till. Annars kan nog potatisgratäng passa.
Västerbottenlax
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
125 g riven Västerbottenost
2 äggulor
1-2 msk ströbröd
Lägg fisken i lämplig form. Blanda ihop ost och äggulor samt kryddor och smeta ut över laxen. Häll över lite ströbröd och ställ in i ugn i 10 min. (225 grader). Servera med kokt potatis och romsås (cremefraiche, röd stenbitsrom, rödlök och lite peppar).
pesto och parmesanlax
Klutta ner pestoröran i alla skåror och putta tillbaka laxen så den får filéform igen. Det är ju lite kleggigt peston, så det funkar bra som lim.
På med lite salt & peppar (mindre salt om det är en salt pesto), och häll en matlagningsgrädde över. In i ugnen på umm... 175 grader tills laxen är klar. Tiden beror helt på filéns tjocklek och sånt.
När det är nästan klart så brukar jag vispa ner lite maizenaredning i såsen brevid laxen och låta den gå ett par minuter till i ugnen.
Servera med sallad, grönsaker, ris/bulgur/pressad potatis/quinoa eller liknande som man kan suga upp den goa såsen med
Supersnabb vit fisk
Fetaost lax
Blanda ett halvt paket fetaost med ett par matskedar matlagningsyoghurt, hackad rosmaris och salt o peppar. Bred blandningen över en lagom stor bit laxfilé. Laga i ugnen (ca 200 grader, 15-20 minuter beroende på tjocklek). Servera med tex bulgursallad eller potatismos.
Tandoorilax
Jag skar laxfilé i kuber och lade i turkyoghurt med tandoorikrydda. Lät den marinera över natten och körde dom sedan i en form i ugnen - 200 grader i 15-20 minuter.
Och så serverade jag med quinoasallad till, men ris hade nog också funkat.
Låter så gott och enkelt så det ska provas!
Laxfiléer i ugn med spenat
Laxfiléer i portionsbitar.
Ta en ugnsfast form, smörj.
Lägg i regält med blabspenat, sköljd och lite delad.
På med laxbitarna, salt o peppar.
Riv parmesanost rätt mkt, och strö över (funkar säkert med annan ost med)
Häll på matlagningsgrädde
In i ugnen 200 grader ca 20-30 min, ska få lite färg.
Bandpasta är favorit
Ikwoods pannkakor
Per person:
1 banan
1 ägg
½ dl valfritt mjöl
lite havregryn
Mosa bananen och blanda ihop med ägg, mjöl och gryn. Stek i lite flytande matfett
Topphälsas ostkaka
250 g keso
150 g lättkesella
3 ägg
1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1/2 dl sötmandel
1 tsk vaniljessens
Tillagning:
Finhacka mandel. Vispa ägg poröst med elvisp. Rör ned mjöl, keso, kesella, mandel och mjölk. Häll smeten i en smord form (c:a 1 liter).
Grädda 40 minuter i 225 grader.
Recept: Jacob Wisman, hälsokock, Risenta
SM i Ostkaka
Ostkaka
I Meny vecka 46 2005
Vinnarens ostkaka
10 l standardmjölk
10 ägg
10 msk vetemjöl
1 l vispgrädde
3 dl socker
10 sötmandel (skållad och mald)
5 bittermandlar
2 msk ostlöpe
Mjölken värms till 30-35º. Vispa i mjölet i ca 1 liter mjölk innan den tillsätts till den övriga mjölken. Tillsätt löpen. Låt mjölken stelna. Rör så att ostmassan delar sig. Lägg upp ostmassan på duk för avrinning. Ostmassan blandas med ägg, grädde, socker och mandel. Sätt in i ugnen på 175º, tills den fått fin färg, ca 1 timme (kan variera beroende på formens storlek). Observera att mjölkens kvalité avgör mängden ostmassa, man får tillsätta de övriga ingredienserna efter smak och konsistens. Jag har här angivit grundmängden. Det kan alltså gå åt mer grädde eller mandel, det får man avgöra själv genom provsmakning. Detta recept är lagom till ungefär 4 liter ostkakssmet.
Hannas ostkaka
I Meny vecka 13 2006
Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter, fick självklart läsa manuset här boken och skrev tidigt ett brev: ”Vill du ha Hannas ostkakerecept uppskrivet av Astrids syster Stina?” ”Du får det antingen du vill eller inte…”
6 l mjölk
2 kkp (ca 3 dl) mjöl
6 ägg
5 dl grädde
1 liten kkp (ca 11/3 dl) socker
2 msk ostlöpe
mandel
Ta först undan några matskedar mjölk att röra ut mjölet i innan det tillsättes den ljumma mjölken. Värm mjölken, dock ej så att den kokar. Slå i mjölblandningen och löpet, låt stå och löpna i ½-1 timme. Rör sönder och slå ifrån vasslan (det här är det knepigaste). Stöt massan med en rotmosstöt eller rör bara sönder den om du vill ha en grovkornigare ostkaka. Vispa grädde, socker och mandel och rör ner. Grädda först i 250 grader, efter 10 minuter sänker du temperaturen till 150 grader. Ostkakan bör inte ätas samma dag, då kan den bli vasslig, ostkakebagarens värsta chikan. Man kan tillsätta 1 msk mannagryn som profylax. Satsen går lätt att halvera.
Ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas
Mat, smak & tradition i Astrid Lindgrens värld
Ostkaka av keso
Antal portioner
4 port
Ingredienser
2 ägg
1/2 dl strösocker
500 g keso
1/2 dl vetemjöl
50 g sötmandlar, finhackade
1 1/2 dl mjölk
matfett, till formen
Gör så här:
Vispa upp ägg och socker. Blanda ner keso och övriga ingredienser.
Häll smeten i en smord ugnsform och grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter i 200 grader.
Servera med sylt och vispad grädde
KYCKLINGLASAGNE - olika recept
KYCKLINGSLASAGNE
Det här behöver du
(4 personer)
1 lök
2 vitlöksklyftor
100 g champinjoner
2 msk olivolja
400 g kycklingbitar eller
3 kycklingbröst
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 msk hackad salvia eller
2 tsk torkad.
12 färska pastaplattor
5 dl kelda ostsås
2 dl riven ost, låt gärna
hälften vara parmesan
salt, peppar
Så här gör du
1. Sätt igång ugnen på 225 grader.
2. Rensa och skiva champinjonerna. Hacka salvian.
3. Skala löken och vitlöken. Hacka fint.
4. Fräs hacket några minuter i olivoljan i en gryta eller en stor kastrull på medelvärme. Det ska inte ta färg, bara mjukna lite.
5. Lägg i kycklingbitarna, salta, peppra och fortsätt fräsa tills den blivit brynt.
6. Dra upp värmen och häll i champinjonerna, tomaterna, tomatpurén och salvian.
7. Rör om och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Koka ihop såsen ytterligare om den är rinnig. Ta den annars av värmen.
8. Smörj en ugnssäker form eller en liten långpanna. Varva kyckling/tomatsås, pastaplattor och ostsås. Ostsås på toppen och strö över den rivna osten.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
10. Servera med bröd och en grönsallad.
*****************************************************************
Kycklinglasagne gorgonzola och med sallad
Portioner: 4
Ingredienser
500 g lasagneplattor
1 kyckling, grillad
3 paprikor, en av var färg
250 g champinjoner
1 lök
ost, riven
salt och peppar
Sås
4 msk smör, eller
margarin
5-6 msk mjöl
1 liter mjölk
2 dl crème fraiche
125 g Gorgonzola
1 klyfta vitlök
2 tsk basilika, torkad
salt och peppar
Tomatsallad
5 tomater
1 rödlök
1 msk äppelcidervinäger
3 msk olja
3 msk vatten
bladkrydda
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Tillagning
ugnstemperatur 225º
Ta bort allt kött från kycklingskrovet. Låt skinnet sitta kvar. Skär köttet i fina bitar. Skölj och kärna ur paprikorna. Skär dem i tärningar. Ansa champinjonerna och skär dem i skivor. Skala och hacka löken.
Fräs paprika, champinjoner och lök i olja.
Salta, peppra och blanda i kycklingköttet. Dra från plattan och låt stå medan du gör såsen.
Smält matfett. Tillsätt mjölet och låt fräsa en liten stund. Häll i mjölken sakta under omrörning. Låt såsen koka 3-5 minuter.
Blanda ner crème fraiche, gorgonzola, pressad vitlök och basilika. Smaka av med salt och peppar. Låt koka några minuter.
Smörj en form. Varva såsen, kycklingröran och lasagneplattorna i formen.
Avsluta med sås och strö ett lager riven ost över anrättningen. Sätt in den i ugnen i ca 20 minuter.
*****************************************************
Kycklinglasagne m spenat
(4 personer)
1 förpackning (200 gram) färska lasagneplattor
1 påse (250 gram) fryst salladskyckling eller köttet från en grillad kyckling
5 dl färdig ostsås, Kelda
250 gram fryst eller färsk bladspenat
4-5 soltorkade tomater i olja
1 dl riven lagrad ost
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 krm nymald svartpeppar
* Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka lök och vitlök.
Tina spenaten och dela den i mindre bitar. Finhacka tomaterna.
* Fräs lök, vitlök och spenat i smör 2-3 minuter. Rör ner tomater, ostsås och peppar.
* Varva lasagneplattor, kyckling och spenatsås i en smord ugnssäker form. Avsluta med spenatsås och riven ost. Grädda mitt i ugnen cirka 15 min.
KYCKLINGLASAGNE A LA MEXICO
400 g kycklingfilé
1 lök
1 grön paprika
2 msk rapsolja
1 dl vetemjöl
1 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 burk garlic salsa
1 paket (c:a 350 g) vetetortillas
160 g (4 dl) riven ost, 10 %
Tillbehör: 1 portion sallad
Dela kycklingen i små bitar. Hacka löken och paprikan. Bryn kyckling, lök och paprika i olja. Strö över mjöl och kryddmix. Spä ut med vatten, grädde och garlic salsa. Koka i 5-10 minuter. Lägg tortillas, ost och kycklingfyllning om vartannat i en ugnssäker form. Börja och avsluta med tortillas. Strö ost över den översta tortillan. Gratinera i ugn på 200 grader i 20 minuter. Servera med sallad.
Näringsinnehåll per portion:
kJ 2714/kcal 649
Protein 55.4 g (31 %)
Fett 23.2 g (29%)
Kolhydrater 70.4 g (40 %)
Halloncheesecake
400g hallon
150g havregryn
325g socker
50g smör
3 ägg
2 msk maizena
1 vaniljstång
1 ½ crème fraiche 38%
500g ricotta- eller annan färskost
Karamellisera 75 g socker i en stekpanna, tillsätt smör och havregryn. Häll det i en form och låt smeten kylna av.
Blanda äggulor, resten av sockret, 1 msk maizena och vaniljmärg i en skål
Vispa ihop blandningen och blanda i crème fraiche och färskost med en sked. Vispa äggvitorna tills de blir hårda och blanda slutligen försiktigt i dessa också.
Fördela massan på havregrynsbotten och baka kakan på 175 grader i 50-60 min. Stäng av och låt kakan kylna av i ugnen.
Koka hallonen med lite vatten och socker, mixa dem, sila bort kärnorna och häll tillbaka i kastrullen, Tillsätt 1 msk maizena, koka upp det och kyl av innan det fördelas över kakan med en spatel.
Ställ kakan i kylskåpet tills den har hårdnat. Servera ev med sockerbeströdda hallon.
Sabinas kyckling
Servera med couscous/quinoa/ris, en stor grönsallad, lite oliver om man vill, en liten klick mango-chutney är gott till och en klick kesella/creme fraiche/keso
Dinkelscones
|
Kycklingsoppa med tomat och saffran
4 port.
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 msk olivolja (knappt)
1 kuvert saffran
1 brk krossade tomater
finrivet skal från 1 apelsin
1,5 l vatten + 2 buljongtärningar
2 lagerblad
2 stora kycklingfiléer
400 g potatis
1 msk pressad citron
1 tsk salt + 1 krm svartpeppar
1 kruka basilika
tabasco (efter smak)
Hacka lök, vitlök och skär fänkålen i små bitar. Skär kycklingen i små bitar.
Fräs kycklingen och grönsakerna i oljan i en gryta. Låt saffranet fräsa med en stund. Tillsätt tomaterna, apelsinskalet, vatten, buljongtärningarna och lagerbladen. Koka under lock ca 20 min.
Skala potatisen och skär den i små bitar och låt koka med ca 10 min. Smaka av soppan med citron, salt, peppar och tabasco. Blanda i hackad basilika.
242 kcal/port. 6 g fett, 23 g protein, 25 g kolhydrater
Smal Aioli
4 portioner
1 dl lättmajonäs
½ dl kesella 1%
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar
Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt o peppar.
98 kcal/port 9 g fett, 2 g protein, 3 g kolhydrater
Limpor med fullkornsdinkel
10 dl fullkornsdinkel 2 dl siktat dinkel 1 dl 4kornsross 3/4 dl linfrö 3/4 dl kli 1 tsk salt 1 dl russin 50 gr jäst 5 dl vatten 2 ägg 2 msk olja Blanda de torra ingred.Värm vatten 37 grader,vispa äggen och blanda oljan i äggen. Blanda jäst med vatten..blanda ner äggröran,blanda ner de torra ingred. Jäs deg 1 timme.Dela deg i 2 delar,knåda och forma 2 limpor,lägg i brödformar,jäs 30 min,grädda 200 grader 40-45 min |
Rågkrossrutor
3 dl kokande vatten
3 msk rapsolja
2 dl kallt vatten
50 g jäst
1,5 tsk salt
1 dl krossade linfrön
12 dl lantbrödsmjöl, 4 sädesslag
Koka upp 3 dl vatten. Lägg 1 dl rågkross i en bunke och häll över det heta vattnet. Tillsätt olja och det kalla vattnet. Låt svalna till 37 grader, fingervarmt. Lägg i jästen och saltet och rör tills det har löst sig. Tillsätt linfrön och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken under bakduk i 20 minuter. Knåda degen lätt och lägg på smord plåt. Platta ut med mjölade händer eller med kavel. Skåra degen i lagom stora rutor. Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Valnöt & Linfrö bröd
5 dl vatten
5 dl rågsikt
2 tsk honung
2 msk olivolja
2 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
0,75 dl torkade linfrön
12 st valnötter
Så här gör du:
Blanda jäst med 37 grader vatten. Tillsätt honung, olja, salt, linfrön, hackade valnötter (ca 0,75 dl) och rågsikt. Tillsätt vetemjöl så mycket som behövs. Låt jäsa 40 min. Baka ut i smord mellanstor långpanna. Skåra i 24 bitar. Låt jäsa ytterligare 20 min. Pensla m vatten och ta ev på solrosfrön eller dyl. Baka i mitten av ugnen 225 grader i 20 min.
Per bit 137 kcal
Moonbeams punchbollar
100 gram mjuk Odense nougat
50 gram riven mandelmassa
1 msk punsch
50 gram mörk blockchoklad
strössel
Arbeta ihop nougat och mandelmassa och forma till en rulle.
Skär den i 20 lika stora bitar och rulla till kulor. Smält chokladen i vattenbad och ringla över och strö på strösslet innan chokladen hunnit stelna.
Tack moonbeam på aff.
Massor av recept
Denna sida kommer nog kunna bli fylld med massor av recept. Och jag hoppas ingen kommer känna sig trampad på tårna ifall jag "norpar" ett recept på någons sida och lägger in.
Varför då denna blogg?
Jag har tröttnat på att ha lite minne på min hemdator, tröttnat på att inte hitta ett recept jag vet att jag sett någonstans, någongång men inte komma ihåg vart.
Sen har jag massor av recept liggandes i pappersform på flera olika ställen och inte hittar jag det jag söker när jag behöver det.
Så då kom jag på den genialiska idé att göra en bloggkokbok. Mest för min egen skull men även för andra som har liksom jag ett intresse för mat och recept.
Men jag ska villigt erkänna att jag har inte testat allt - långt därifrån men en del. Men nu när jag har mina recept lättillgängliga så kanske det blir mer nyskapande i köket hemma.
Mina absoluta favoriter är rätter som jag gärna gör om och om igen.
Och eftersom jag hmrrrrrrrrrrrrrr inte ska äta för mycket med högt kaloriinnehåll så ska jag lägga in många goda, lätta recept som ska underlätta min strävan mot ett lättare liv.
Sen ska man kunna unna sig en god cookie ibland.
Och de smaskiga bakrecepten är mycket för mina barns skull. Så dom har sina favoriter också som kommer byggas på allt eftersom.
Så god spis!
FISKSOPPA
500 g Räkor
400 g Torskfilé
2 msk Smör
2 msk Vetemjöl
1 liter Fiskbuljong
1 dl Vitt vin
2 st Paprikor (olika färger)
1 st Purjolök
1 dl Cremefraiche
3 dl Riven ost
Isbergssallad
Servera genast med vitt bröd och gärna lite vitt vin.
TACO SOPPA
3 hg Köttfärs
1 st Gul lök
1 påse Tacokrydda
1 krm Timjan
4 st Potatisar
1 Röd paprika
1,25 l Hönsbuljong
Olja
Fräs köttfärsen i lite olja. Mosa den med en gaffel till en grynig massa.
Riv löken och blanda ner i köttfärsen. Smaksätt med tacokrydda och timjan.
Skala potatisarna och tärna dem. Tärna paprikan.
Koka upp buljongen och koka potatistärningarna och paprika mjuka i den. Tar cirka sju minuter.
Blanda ner köttfärsen.
Låt soppan koka upp en sista gång innan den serveras.
Jag brukar ha nachos till.
MEXICANSK HET GRYTA
4 port
500 g Färsk skinka
2 msk Kinesisk soja
3 dl Vatten
1 st Köttbuljongtärning
1 st Gul lök
2 st Paprikor
2 st Vitlöksklyftor
1 msk Tomatpuré
1 st Färsk chilipeppar
1 tsk Salt
2 tsk Chilipeppar
2 msk Vetemjöl
0,5 dl Vatten
Den godaste kladdkakan
Denna gör sonen så god!
Ugn 175 grader
Grädda i ca 25 min
100 gr smält smör
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk
2 ägg
3 dl strösocker
Form med löstagbara kanter.
Rör ihop allt och grädda
Ät med grädde
Skridskobaguette
8 st
Tillagningstid ca 25 min
2 långa baguetter eller 8 små
1 burk (125 g) ansjovisfiléer
2 burkar (à ca 200 g) tonfisk i vatten
4-6 tomater eller 2 röda paprikor
ca 16 oliver
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
svartpeppar
1. Pressa vitlöken. Låt ansjovis och tonfisk rinna av. Skär tomaterna i tunna skivor eller paprikorna i strimlor. Skiva oliverna om de används.
2. Hacka ansjovisen fint eller mosa den med en gaffel.
3. Blanda den med pressad vitlök och så mycket olja att blandningen får en bredbar konsistens.
4. Skär varje stor baguette i 4 delar – de mindre i 2. Dela bröden men låt dem gärna hålla samman i ena sidan. Gröp ev ur lite av brödet så att fyllningen får mer plats. Bred ansjovisröra på nederdelen av bröden. Lägg på tomat eller paprika, tonfisken delad i mindre bitar och oliver. Mal peppar mellan varven.
Tips: Rulla in bröden hårt i plastfolie så håller de sig saftiga om de ska tas med utomhus.
Snabblagad fjällgryta
3-4 portioner
Tillagningstid ca 30 min
1 förpackning (240 g) fryst älg-, ren- eller viltskav
1 liten röd eller gul lök
2 msk smör eller margarin
ca 200 g färsk svamp,
t ex ostronskivling eller
champinjoner eller 1 burk svamp,
t ex kantareller
1 dl buljong av fond eller tärning
1/2 tsk salt
svartpeppar
(2-3 msk fjällbrynt messmör)
persilja
1. Halvtina skavet. Skala och skär löken i tunna skivor. Skiva färsk svamp eller häll av och spara spadet från burksvampen.
2. Hetta upp lite fett i en panna och fräs skav och lök på ganska stark värme under omrörning. Ta upp skav och lök och fräs svampen. Blanda det frästa i grytan och späd med buljong eller svampspad. Smaka av med salt, peppar och ev mes-smör. Sjud ca 5 min. Klipp i persilja.
Servera med pressad potatis, ris eller couscous.
Kycklingrisotto
med vinterenergi
4 portioner
Tillagningstid ca 45 min
4 kycklingfiléer eller 8 urbenade kycklinglår
ca 2 msk fett att steka i
2 gula lökar
3 dl risottoris, t ex avorio
1 glas eller burk kryddig sås, typ stirfry eller currysås
3 dl vatten
1. Skär kycklingköttet i bitar. Skala och grovhacka löken.
2. Bryn först kycklingen i två omgångar i fett i en tjockbottnad gryta. Låt löken fräsa med mot slutet. Rör i riset. Häll på såsen och späd med vatten.
3. Koka upp alltsammans och sjud sedan på svag värme tills riset är färdigt, enligt risförpackningen. Rör om i riset någon gång under tiden.
Smaka av. Servera med en blandad sallad.
After ski spaghetti
4 portioner
Tillagningstid ca 25 min
2 pkt bacon
4 portioner spaghetti
4 ägg
1/2 dl mjölk
salt, svartpeppar
2 msk hackad gräslök
1. Skär eller klipp baconskivorna i bitar.
2. Sätt på och koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Stek baconet krispigt i stekpanna eller mikro. Låt den rinna av på hushållspapper.
3. Vispa samman ägg och mjölk. Häll av vattnet från den kokta pastan. Sätt tillbaka grytan på plattan och rör ner
äggblandningen. Rör om hela tiden tills äggen börjar stelna. Blanda i bacon och gräslök och mal över rikligt med peppar.
Servera genast.
Grillad fjällfisk med prickig sås
Grillad fjällfisk med prickig sås
4 portioner
Tillagningstid ca 30 min
4 filéer à ca 150 g av fjällröding
eller annan fisk
olja, smör eller margarin
ca 1 tsk salt
svartpeppar
Sås:
1 burk crème fraiche, gärna lätt
ca 4 msk rom av valfri sort
hackad dill
salt, peppar
1. Låt gärna skinnet vara kvar på färsk fisk. Snitta dem i så fall lätt på skinnsidan.
2. Pensla fisken med olja. Om grillpanna ska användas behöver den också penslas så att inte fisken fastnar. Grilla filéerna 2-4 min per sida, tiden beror på hur tjocka filéerna är. Eller stek fisken, ev panerad, i fett i en stekpanna. Salta och peppra.
3. Blanda crème fraiche med rom, dill, lite salt och peppar.
Servera med kokt potatis, gärna pressad, och citron att pressa över fisken.
Vildmarkslax
4 portioner
Tillagningstid ca 25 min
4 skivor laxfilé eller laxkotletter à ca 150 g
1 tsk torkade grönpepparkorn
6-8 torkade enbär
1 tsk salt
smör eller margarin att steka i
1. Krossa pepparkorn och enbär och blanda med saltet. Strö blandningen över fisken och klappa in den med handen.
2. Hetta upp lite fett i en stekpanna och stek fisken 2-4 min per sida.
Servera laxen med potatismos smaksatt med hackad persilja, dill eller gräslök och t ex fräst lök och svamp.
Rogan Josh
4 pers
500 g nötkött
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2-3 tsk riven färsk ingefära
(lika mycket stor vitlökshög som ingefära är tumregeln)
3 msk rapsolja
1 tsk spiskummin i frön! ej mald.
2 lagerblad
1-2 tsk chilipeppar
4 msk tomatpuré
1-2 msk torkad koriander
3 dl vatten
Skär köttet i bitar, ca 2-3 cm stora tärningar, eller använd färdiga grytbitar. Grovhacka löken, finhacka vitlöken. Fräs alla kryddor i oljan tillsammans med löken. Tillsätt köttet och bryn det. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt det hela småkoka under lock tills köttet är mört (beror på vilket kött du valt, men det kan ta 30-60 minuter). Salta och peppra.
Servera med kokt ris och grönsallad eller kokt broccoli, matlagningsyoughurt med vitlök
Flötgröt
Flötgröt
Den traditionella festmaten nr.1. Den här kaloribomben serverades ursprungligen vid den så kallade "buhelja" som vanligtvis inträffade vid "vittjinga" dvs. när hemma folket tog sig ut till den avlägsna vallen för att hämta hem de produkter som dittills producerats. "Vittjinga" inträffade vanligtvis mellan midsommar och slåtter, en lämplig tid för förnöjelse och den enda tidpunkt på året då det fanns grädde nog och många är nog dom äktenskap som har sitt ursprung i dansen efter flötgrötätningen.
>
Buhelj i fallmorans fäbod 1933
Koka 6dl. grädde på svag värme i 5 min. Vispa försiktigt ner 1dl. vetemjöl, ta lite i taget och vispa gröten slät tills den släpper kanterna, salta efter smak och servera med kanel och socker, mjölken dricker du i ett glas brevid. Om du serverar en kokt röding till så har du Härjedalens nationalrätt.
Cornfllakesmums
Cornflakesmums
Tillagningstid15 minuter + 1 timme i kylenDet här behöver du (4 personer)
50 g smör
1 tsk honung
30 g florsocker
100 g mörk choklad
50 g hackade hasselnötter
80 g cornflakes knäck/kakformar
Så här gör du
1. Smält smöret med honungen och sockret i en teflonpanna på låg värme. Rör om då och då tills sockret har löst sig.
2. Hacka chokladen.
3. Hacka nötterna ganska grovt. De blir ännu godare om du först rostar dem ett par minuter i het ugn men det är inte nödvändigt.
4. Ta honungen och sockret av värmen och rör ner chokladen tills den har smält.
5. Vänd ner nötterna och flingorna i chokladsmeten.
6. Häll upp i knäckformar och ställ att stelna.
Kyckling saltimbocca
Kycklingfiléer som hoppar in i munnen! Saltimbocca betyder ”hoppa in i munnen” på italienska. I orginalrecepet använder man kalvkött.
Det här behöver du(4 personer)4 kycklingfiléer4 stora skivor lufttorkad skinka8 stora blad färsk salvia eller 2 tsk torkad1 dl torrt vitt vin1/2 apelsinpastaparmesan1 dl gräddesaltpeppar Så här gör du1. Starta ugnen på 200 grader.2. Dela kycklingfiléerna på längden. Salta och peppra dem försiktigt.3. Dela på skinkskivorna och vira in de halva kycklingfiléerna i varsin bit skinka. Ett stort blad salvia eller flera små/torkad ska också vara med i paketen.4. Häll i det vita vinet och pressa i apelsinen i en ugnssäker form.5. Lägg ner kycklingpaketen och stek i ugnen i 15 minuter.Kyckling ska vara genomstekt för att ta kål på de läskiga magsjukebakterier som ibland finns i köttet. Men låt inte filéerna stå inne för länge. Då blir de rysligt torra och tråkiga.7. Koka pastan medan kycklingen står i ugnen.8. Riv några matskedar av parmesanosten och blanda med grädden.9. Rör ner i den färdigkokta spagettin.10. Servera kycklingpaketen med pastan och stekskyn. Tomatsallad med mozzarella är inte dumt till. DryckestipsSaltimbocca är trevligt och italienskt. Det är chianti också.Ruffino Chianti (2310) Italien, 67 kronor.
Pepparkaksrulle
3 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
½ tsk bikarbonat
2 msk filmjölk
Fyllning
2 dl vispgrädde
1 dl lingonsylt
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och rör försiktigt ner det tillsammans med filmjölken. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter. Stö lite socker på kakan och stjälp upp den på smörpapper. Drag av pappret som kakan gräddats på. Vispa grädden hårt och blanda ner lingonsylten. Bred lingongrädden över kakan och rulla ihop den från långsidan. Förpacka och frys rullen. Kakan kan skivas otinad och serveras direkt.
LUSSEMUFFINS
24 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
4 msk rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
1 ägg
4 msk flagad mandel
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme,ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen till den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Arbeta degen på mjölat bakbord. Forma den till 24 släta bullar. Lägg dem i smorda muffinsformar. Blanda smöret med mandelmassan. Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i fyllningen. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna på galler
CHOKLADTÅRTA MED GLÖGGLASYR
10-12 bitar
4 ägg
3 dl socker
125 g smör
1½ dl starkt kaffe
1 dl kakaopulver
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ev ströbröd
Glasyr:
2½ dl florsocker
75 g smör
1 ägg
1 dl kakao
3 msk starkvinsglögg
Garnering:
färska fikon
kumquat
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten (24 cm).
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Smält smöret och blanda med kaffe och kakao.
4. Blanda ner den kalla smälta smörblandningen och mjölet blandat med bakpulver. Rör till jämn smet. Häll det i formen och grädda ca 40 minuter på nedersta falsen.
5. Blanda samtliga ingredienser till glasyren. Vispa den smidig med elvisp.
6. När kakan är färdiggräddad och kall, lägg den på ett tårtfat. Bred glasyren på hela kakan. Garnera med fikon i klyftor och skivad kumquat.
Pepparkaksmuffins med ädelostkräm och lingon
20 st
Använd vanliga små muffinsformar, ej amerikanska stora!
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kryddnejlika
1 krm salt
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
1½ dl grädde eller mjölk
Ädelostkräm:
70 g Kvibille gräddädelost
100 g Philadelphia cream cheese
1½ msk gräddfil
Garnering:
1 dl djupfrysta lingon (färskfrusna)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt.
2. Rör smör och socker pösigt med en elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
3. Blanda kryddor, salt, bakpulver och mjöl. Blanda ner det tillsammans med vätskan i äggsmeten.
4. Fördela smeten i muffinsformarna. Fyll dem till knappt 2/3. Grädda mitt i ugnen i 15-30 minuter. Låt kallna.
5. Blanda samman ädelostkrämen och lägg en klick på varje muffins. Garnera med lingon.
Mamma bulldegs saftiga och fluffiga lussebullar
50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella/Lätt Kesella/Vanilj Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat
Detta recept kommer förmodligen från aff - förra året!
Adventsbullar
ca 150 st
Smält 100 g margarin, häll i 1 liter mjölk och värm till 37 grader. Lös upp 100 g jäst i lite av mjölken och slå på resten. Blanda i 2 tsk bakpulver, 2 tsk salt och 1 msk socker + ca 2.5 liter vetemjölk och arbeta i maskin ca 5 min till degen släpper bunken. Var lite flexibel med mjölmängden, ibland behövs mer, ibland mindre.
Riv 500 g mandelmassa och blanda med ca 200 g smör + 2 dl socker till en grov smet. Det gör inget om det är små mandelmassebitar men det ska vara väl blandat.
Koka upp vatten och blanda 6 påsar saffran (à ½ g)med ca 1 msk vatten så att saffranet löser ut ordentligt. Rör i 250 g rumsvarmt margarin (smör), 2 dl vit sirap, 2 dl socker, 3 ägg och 2 burkar vanlig kesella. Det blir en lös smet.
Har den vita vetedegen jäst 1 timme alternativt till dubbel storlek nu? Bra. Sätt då ugnen på 225 grader (200 varmluft). Rör ner saffranssmeten i vetedegen och häll på mer vetemjöl (kan det vara 1½-2 liter till? Nåt sånt.) Nu blir det lite bökigt att blanda ihop, men alltihop ska blandas väl till en deg som släpper bunken. Matberedaren blir garanterat geggig. Min ska ta 2,7 liter degvätska, men denna deg är svår att få plats med... (jo, jag gick på e-lux-försäljaren och maskinen är fantastisk men inte tusan rymmer den 2,7 liter...) Efter en del bök och svärande över mjöl och deg så bör du ha en gul, blank deg som nätt och jämnt släpper bunken. Ju mer mjöl desto torrar bullar är principen, men det är ju inte sockerkaka vi bakar, så inte FÖR löst! ;-)
Häv upp degen på bakbordet. Placera ut pappformar på plåtar. Vispa ett ägg med lite vatten. Klipp upp mandelspånspåsen eller ta fram pärlsocker.
Dela degen i småbitar, platta ut dem i handen och placera ca 1 tsk av mandelmassefyllningen i mitten. Nyp ihop degen (det går mindre till varje bulle än du tror) och lägg den i pappformen på skarven så bullen ser helt slät ut.
När du gjort en plåt penslar du dem direkt (annars pyser de ihop efter jäsningen) och strör över mandelspån eller pärlsocker. Jäs till degen går tillbaka efter ett lätt tryck av fingret.
Grädda dem gyllene men absolut inte bruna (ju ljusare desto godare). De blir ganska mycket större i ugnen. Låt svalna helt innan du lägger dem i påse.
Monicas kaka
Monica-kaka
2 ägg
1 äggvita
2 dl socker Dessa tre ingredienser vispas pösigt.
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Blanda mjölblandningen (mjöl + bakpulver) i äggvispet tillsammans med 1 dl kokande vatten.
Häll ner i smörad och bröad form ( med löstagbara kanter), grädda ca 20-25 minuter i 175 grader.
Toppen:
75 g smör
2 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
1 äggula
Ovanstående ingredienser kokas sammanoch röres ordentligt till en jämn smet. Bred över kakan när den är ljum.
Strö över kokos.
Chocolate Chai Snickerdoodles
Chocolate Chai Snickerdoodles
ca 24 stora kakor
5 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1/2 tsk kryddpeppar
1/4 tsk vitpeppar
225 g smör, rumsvarmt
1 dl kakao
2 ägg
2 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker går bra)
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175°C. Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Blanda socker och alla kryddor i en skål. Ta undan 1 dl och lägg på en tallrik med kanter.
Vispa ihop smöret med socker och kryddorna, använd elvisp. Det ska bli riktigt fluffigt. Tillsätt kakao, och vispa ordentligt. Tillsätt äggen och vaniljen, och fortsätt vispa. Rör sen ner, eller vispa på mycket låg hastighet, mjöl och bakpulver.
Rulla bollar av smeten, ungefär som stora valnötter. Rulla dem i socker-kryddblandningen som du tog undan förut. Placera på plåt, och platta till något med handen. Jag fick plats med tolv kakor per plåt - de flyter ut en hel del så lägg inte alltför tätt.
Grädda i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Receptet hittade jag på aff's matsnack och jag tackar:
Saffranskaka
SAFFRANSKAKA 200 g smör 2 ägg 3 dl socker 1 paket saffran 1 sockerbit 1 ½ dl mjölk 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver florsocker Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Stöt saffran med en sockerbit och tillsätt det till de vispade äggen tillsammans med matfettet och mjölken. Bland mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten. Grädda i smord form i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Garnera gärna med siktat florsocker |
Monica pestokyckling
Och jag har inga givna mått på detta! Men jag brukar räkna med 1 filé per person och 1 dl grädde per person ungefär. Sen så tar jag resten på en höft.
Kycklingfiéer
Pesto
Soltorkade tomater
Pinjenötter
Grädde
Charlottenlök (använder jag ibland)
Salt och peppar
Pasta (färsk bandspagetti är lyxigt men jag har haft både skruvar, rör och annat)
Skär kycklingen i strimlor/bitar och fräs en stund i en gryta eller liknande. Häll på grädde och den blir allra bäst med riktig grädde!
Tillsätt pesto, Skär de soltorkade tomaterna i strimlor och lägg i.
Och så pinjenötter - jag brukar hälla i det som finns i en påse.
Koka ihop så att såsen tjocknar.
Ibland så serverar jag såsen för sig och andra gånger så blandar jag ihop den med pastan direkt.
Till detta så ska det givetvis vara riven parmesan, en god sallad och ett gott rödvin!