Rågkrossrutor
1 dl rågkross
3 dl kokande vatten
3 msk rapsolja
2 dl kallt vatten
50 g jäst
1,5 tsk salt
1 dl krossade linfrön
12 dl lantbrödsmjöl, 4 sädesslag
Koka upp 3 dl vatten. Lägg 1 dl rågkross i en bunke och häll över det heta vattnet. Tillsätt olja och det kalla vattnet. Låt svalna till 37 grader, fingervarmt. Lägg i jästen och saltet och rör tills det har löst sig. Tillsätt linfrön och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken under bakduk i 20 minuter. Knåda degen lätt och lägg på smord plåt. Platta ut med mjölade händer eller med kavel. Skåra degen i lagom stora rutor. Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
3 dl kokande vatten
3 msk rapsolja
2 dl kallt vatten
50 g jäst
1,5 tsk salt
1 dl krossade linfrön
12 dl lantbrödsmjöl, 4 sädesslag
Koka upp 3 dl vatten. Lägg 1 dl rågkross i en bunke och häll över det heta vattnet. Tillsätt olja och det kalla vattnet. Låt svalna till 37 grader, fingervarmt. Lägg i jästen och saltet och rör tills det har löst sig. Tillsätt linfrön och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken under bakduk i 20 minuter. Knåda degen lätt och lägg på smord plåt. Platta ut med mjölade händer eller med kavel. Skåra degen i lagom stora rutor. Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Kommentarer
Trackback