Hannas ostkaka
I Meny vecka 13 2006
Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter, fick självklart läsa manuset här boken och skrev tidigt ett brev: ”Vill du ha Hannas ostkakerecept uppskrivet av Astrids syster Stina?” ”Du får det antingen du vill eller inte…”
6 l mjölk
2 kkp (ca 3 dl) mjöl
6 ägg
5 dl grädde
1 liten kkp (ca 11/3 dl) socker
2 msk ostlöpe
mandel
Ta först undan några matskedar mjölk att röra ut mjölet i innan det tillsättes den ljumma mjölken. Värm mjölken, dock ej så att den kokar. Slå i mjölblandningen och löpet, låt stå och löpna i ½-1 timme. Rör sönder och slå ifrån vasslan (det här är det knepigaste). Stöt massan med en rotmosstöt eller rör bara sönder den om du vill ha en grovkornigare ostkaka. Vispa grädde, socker och mandel och rör ner. Grädda först i 250 grader, efter 10 minuter sänker du temperaturen till 150 grader. Ostkakan bör inte ätas samma dag, då kan den bli vasslig, ostkakebagarens värsta chikan. Man kan tillsätta 1 msk mannagryn som profylax. Satsen går lätt att halvera.
Ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas
Mat, smak & tradition i Astrid Lindgrens värld