Grönsakspaj

En sats ger 6 bitar.


Pajdeg:

180 g vetemjöl
75 g smör
1 st lätt kesella


Fyllning:

3 st ägg
1 st lätt kesella , 1%
75 g fetaost
1 st vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


Grönsaker:

3 dl broccolibuketter
1 st purjolök ,
liten 1 st röd paprika
1 msk olivolja
5 st tomater , soltorkade och marinerade
10 st oliver , gärna med kärna
75 g fetaost

Ett bra recept på en paj som både är smakrik och relativt smal har vi fått av Inger. Så här i grönsakssäsongen kan man variera grönsakerna efter smak och tillgång. Gräddas den i mikrovågsugn krisppanna tar det ca 15-18 min.

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och kör hastigt till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ kallt ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Fyllning: Blanda ägg och kesella. Smula ner fetaosten. Pressa i vitlöksklyftan. Salta och peppra.
3. Grönsaker: Förväll broccoli i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av väl i durkslag. Strimla purjolök och paprika och fräs dem i olivolja några minuter. Strimla de soltorkade tomaterna.
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min. Lägg i grönsakerna, smula i fetaosten och häll över fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 min eller tills den stannat och fått lite färg

Källa: Expressen/Allt om mat


Kikärtsbiffar med Curry och Tsatsiki

4 Portioner

800 g kikärter , i burkar
1 st röd lök ,
stor 2 st vitlöksklyftor ,
pressade 1 msk curry , extra stark
2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk salt
2 msk olja , till stekning


Tsatsiki:

450 g gurka
0,5 tsk salt
2 dl matlagningsyoghurt
2 st vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar , nymald
1 knippa mynta , eller persilja, färsk och hackad


Tillbehör:

kokt ris

Kryddiga biffar som går utmärkt att göra på kikärter från burk. Skölj dem väl före tillagningen. Har du tid blötlägger och kokar du torkade kikärter i förväg. Kokta kikärter går utmärkt att frysa.


Gör så här

1. Grovriv gurkan till tsatsikin. Lägg den i durkslag och salta. Låt stå medan du gör resten.
2. Skölj kikärterna i durkslag och låt dem rinna av väl. Finfördela dem i matberedare eller mixer. Hacka löken och pressa vitlöken.
3. Blanda ner lök, vitlök, curry, majsstärkelse och salt. Kör så att allt blandas.
4. Ta upp smeten, forma rullar (ca 5 cm i diam). Skär dem till cm-tjocka biffar. Forma till lite och stek i olja några minuter på var sida. Vänd dem försiktigt.
5. Pressa vätskan ur gurkan och blanda den med yoghurt och svartpeppar och eventuellt mynta eller persilja

Källa: Expressen/Allt om mat


Penne Rigate Al Capone

4 portioner

300 g penne rigate 500 g oxfilé i bit 1 krm svartpeppar

Till såsen:

133,3 g skogschampinjoner
2 st vitlöksklyftor 1
,3 tsk salt
2 msk smör
0,7 st purjolök
2,7 st tomater
0,7 dl vatten
1,7 dl matlagningsyoghurt
1,3 dl lätt crème fraiche
1,3 st oxbuljongtärningar
0,3 msk maizena redning

Om du ändrar antal portioner kan det påverka tillagningen, t ex ungstemperatur eller stektid

Penne rigate, pasta med räfflad yta, kan bytas mot annan kort pasta.

Gör så här

1. Börja med såsen. Skölj och skiva champinjonerna tunt. Fräs svampen i smör tillsammans med vitlök och salt, på medelvärme, till all vätska försvunnit. Rör om då och då.

2. Blanda svampen med purjolök och tomater. Fräs blandningen 2-3 min.

3. Tillsätt vatten, grädde, creme fraiche och smulad buljongtärning. Strö över Maizenaredning och koka upp under omrörning. Ställ åt sidan.

4. Koka pastan enligt förpackningens anvisning.

5. Skär köttet i 12 skivor. Salta och peppra på båda sidor. Stek det i smör i het panna 1/2 minut på varje sida eller grilla i grillpanna.

6. Servera köttet med rykande het pasta, sås, citron, tomat och persiljaimage3

Källa: Allt om mat/Expressen


Spagetti från Trapani

4 portioner

400 g spaghetti
1 kg kvisttomater
1 dl sötmandel
1 st basilika , färsk, kruka
0,8 dl olivolja
3 st vitlöksklyftor , pressade
0,5 st pepparfrukt , liten röd 0,5 krm chilipeppar
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar , nymald

Tillbehör:

100 g pecorinoost , riven

Om du ändrar antal portioner kan det påverka tillagningen, t ex ungstemperatur eller stektid.

Pesto från Trapani innehåller bland annat mandel, basilka, tomat och olivolja. Här är en spaghettirätt med samma smaker.

Gör så här

1. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Tärna tomatköttet.
2. Skålla och skala mandeln.
3. Kör mandel och basilikablad i matberedare tills det är finhackat. Tillsätt olivolja, vitlök, chilifrukt, socker, salt och peppar.
4. Blanda den nykokta pastan med peston och tomaterna. Strö över pecorinoosten

Källa: Allt om mat/Expressen


Grönsakspaj

image22 portioner

Pajdeg:

60 g vetemjöl 25 g smör 0,3 st lätt kesella

Fyllning:

1 st ägg 0,3 st lätt kesella 25 g fetaost 0,3 st vitlöksklyfta 0,2 tsk salt 0,3 krm svartpeppar

Grönsaker:

1 dl broccolibuketter 0,3 st purjolök 0,3 st röd paprika 0,3 msk olivolja 1,7 st tomater 3,3 st oliver 25 g fetaost

Om du ändrar antal portioner kan det påverka tillagningen, t ex ungstemperatur eller stektid.

Ett bra recept på en paj som både är smakrik och relativt smal har vi fått av Inger. Så här i grönsakssäsongen kan man variera grönsakerna efter smak och tillgång. Gräddas den i mikrovågsugn krisppanna tar det ca 15-18 min.

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och kör hastigt till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ kallt ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Fyllning: Blanda ägg och kesella. Smula ner fetaosten. Pressa i vitlöksklyftan. Salta och peppra.
3. Grönsaker: Förväll broccoli i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av väl i durkslag. Strimla purjolök och paprika och fräs dem i olivolja några minuter. Strimla de soltorkade tomaterna.
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min. Lägg i grönsakerna, smula i fetaosten och häll över fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 min eller tills den stannat och fått lite färg.


Källa: Expressen i samarbete med allt om mat


Couscoussallad med kikärtor

4 portioner

4 port couscous

200 gram

2 dl hönsbuljong

het

200 gram kikärter kokta

från burk går bra

1 dl bladpersilja

hackad

1 st citron

pressad

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

nymalen

Så här gör du:

Lägg couscousen i en skål.

Häll den heta buljongen över och täck med lock.

Låt stå cirka fyra minuter.

Fluffa upp couscousen med en trägaffel.

Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Passar till det mesta från grillen.

266 kcal/person


Källa: Aftonbladet


Pasta med kantarell och philadelphiasås

4 portioner

280 gram pasta, ev glutenfri

5 dl kantareller

0,5 st chili

1 msk margarin, gärna flytande

Salt och peppar

100 gram Philadelphia original

1,5 dl mellanmjölk

80 gram färsk spenat

Koka pastan. Om kantarellerna är stora, dela dem en gång. Stek kantareller och chili i margarin, salta och peppra. Blanda och koka philadelphiaost, mjölk, salt och peppar i en kastrull. Rör ner kantareller och spenat. Servera såsen med kokt pasta.

Innehåller 369 kalorier per portion

Källa: Aftonbladet


Vegogryta med saffran, mango chutney och jordnötter

Tillagningstid 20 minuter

Antal portioner 4

1 portion = 456 kcal

100 gram finhackad gul lök

4 klyfta vitlök, skivade

1 msk olivolja

300 gram aubergine i tärningar

300 gram squash i tärningar

1 pkt saffran

0.5 tsk ingefära

salt och peppar

4 msk mango chutney

1 dl matlagningsyoghurt, ev låglaktosmatyoghurt

2 st skivade bananer

0.5 dl salta jordnötter

3 dl jasmineris

Gör så här:
Fräs all lök i olja i en stekgryta. Tillsätt aubergine och squash som får fräsa med i någon minut. Krydda med saffran, ingefära, salt och peppar. Tillsätt mango chutney och matlagningsyoghurt. Låt grytan småputtra i någon minut. Avsluta med banan och jordnötter som bara ska bli varma. Servera med kokt ris

Källa: Aftonbladet


Kantarell och västerbottenrisotto


 

Tillagningstid 30 minuter

Antal portioner 4

1 portion = 466 kcal

4 dl kantareller eller trattkantareller

50 gram finhackad gul lök

1 msk margarin, ev mjölkfritt

4 dl avorioris okokt

7 dl vatten ev mer

2 st svampbuljongtärning

2 dl vitt matlagningsvin

100 gram riven västerbotten

Sallad:

100 gram isbergssallad eller liknande

200 gram tomater i bitar

1 st paprika i bitar

Gör så här:
Skär hälften av svampen i mindre bitar. Fräs svamp och lök i en gryta (spara resten av svampen) i hälften av margarinet. Rör ner riset. Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt buljongen till riset, lite i taget. Rör samtidigt. Sammanlagt ska riset koka i minst 25 minuter. Avsluta med att röra ner vinet och allra sist riven ost.

Stek under tiden resten av svampen i en stekpanna.

Servera risotton med stekt svamp och sallad.

Källa: Aftonbladet


Bulgur med saffransmorötter

4 morötter

2 cm färsk ingefära

1 liten vitlöksklyfta

1 tsk koriander malen

70 g babyspenat

4 portioner bulgur

2 msk olivolja

2 dl vitt vin eller matlagningsvin

0,5 g (1 kuvert) saffran

400 g kikärtor på burk

150 g fetaost

Salt och peppar

Gör så här:

1. Skala morötterna och skär i 1 cm slantar.

2. Skala och hacka ingefäran och vitlöken.

3. Mal eller mortla koriandern.

4. Skölj spenaten och låt rinna av.

5. Koka bulguren enligt paketet.

6. Hetta upp olivoljan tillsammans med ingefäran, vitlöken och koriandern. Fräs lite lugnt någon minut.

7. I med morötterna, fräs och rör om under ett par minuter. Häll i vinet och saffranen. Salta och peppra lätt. Puttra sakta i 5 minuter.

8. Spola av kikärtorna och låt rinna av.

9. Vänd ner spenaten och kikärtorna. Bryt fetaosten i bitar och vänd ner dem i kastrullen.

10. Servera till bulguren

Källa: Aftonbladet