Kornmjölsbröd
En sats ger: Ett stort bröd | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Anvisningar | |
1. | Värm vattnet till cirka 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet. Slå på resten av vattnet och rör ner samtliga ingredienser i degen. |
2. | Arbeta sist in så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda. |
3. | Jäs degen övertäckt i 40-50 minuter. För variation kan man låta brödet jäsa i en väl mjölad brödkorg och sedan stjälpa upp det på plåten innan gräddningen. Smöra annars en rund bakform, gärna med avtagbar kant. |
4. | Sätt ugnen på 200 grader. |
5. | Knåda degen väl på lätt mjölat underlag. Forma degen till ett runt bröd och lägg det i formen. Jäs brödet i cirka 20 minuter. |
6. | Nagga brödet med en gaffel. Grädda i nedre halvan av ugnen i 45-50 minuter. |
7. | Pensla evetuellt ytan med hett vatten när brödet tas ur ugnen. Låt det svalna på galler under bakduk. |
Fläskfilé med rosepepparsås
Fläskfilé Surprise (4 port)
280 gr tagliatelle (minst!)
vatten, salt (gissa om det är svårt att koka pasta utan detta !!)
1-2 msk margarin eller smör
salt, malen svartpeppar (eller mellanmalen svartpeppar)
2-3 krossade vitlöksklyftor
1-2 msk fransk ljus senap (helst orginalet Dijon !!!!)
½ msk vetemjöl
3 dl vispgrädde (el. mera, ca 4-5 dl)
1-2 dl creme fraîche (större mängden om mera grädde)
1 pkt djupfryst broccoli
1-2 tsk krossad rosépeppar
Koka pastan enligt förpackningsanvisningen.
Tina fläskfilén om den är fryst och skär i stora tärningar.
Bryn dem i matfettet i en traktörpanna e.d.
Efterstek på svagare värme.
Krydda med salt, svartpeppar, pressad vitlök och franska senapen (hit är ok att förbereda köttet innan gästerna kommer - men vänta då med att koka pastan!)
Strö över mjölet, rör om och späd med grädden och rör i creme fraîchen.
Sjud alltsammans en stund.
Koka broccolin, skär av de finaste knopparna (det brukar jag strunta i, det är så gott ändå)
Innan du serverar strör du lite grovt krossad rosépeppar över (eller låt var och en ta om den själv vill !!) .
Smaklig spis !!!
Källa: http://annetteathome.se/vanu2.htm
Gryta m jordnötssmör
Även kallad succégryta hos http://brazilianlinda.blogspot.com/2007/08/succ.html
Nötkött - typ lövbiff eller grytbitar till 4 pers
1-2 gula lökar
1-2 gröna paprikor
4-8 msk jordnötssmör
0,5 dl Kinesisk soja
Vatten
Peppar
ev salt
Gör så här:
Skär köttet i små bitar eller strimlor.
Hacka lök och paprika och fräs i lite olja tills löken är genomskinlig.
Lägg ner köttet.
Låt köttet bryna en stund och häll sedan på vatten så att det täcker köttet. Tillsätt sojasås.
Rör ner några matskedar jordnötssmör.
Låt köttet koka upp, sänk värmen och koka uytterligare 30-40 minuter eller tills det är mört
Smaka av. Rör eventuellt ner några till matskedar jordnötssmör eller tillsätt mera soja. Puttra ytterligare någon minut.
Servera med ris. Jordnötter och en grönsallad.
Lax i pitabröd
De grillade tomaterna bryter av fint & ger lite sötma!
4 port
Det här behöver du :
4 pitabröd
4 laxfileér
4 tomater
Blandad salld
1 dl lätt cremé fraiche
1 knippe hackad dill
Salt & Peppar
GÖR SÅHÄR :
Salta & peppra laxen, halstra den över grillen tills den är genomstekt. Grilla tomaterna på aluminiumfolié med lite salt & peppar. Rör ihop dillsåsen med cremé fraichen & hackad dill, smaka av med salt & peppar! Värm pitabröden & fyll med sallad, lax, grillade tomater & ringla över dillsåsen!
Lufsa
Det här är kryddburkens variant på lufsa! Det öländska orginalreceptet hittar ni här, jag har lagt till två gula finrivna lökar & använt gräddmjölk istället. Den blir inte så "lös" i konsistensen då & så har jag nog en bra mycket mindre form än en långpanna, på så vis får jag den lite högre, men kräver något längre gräddningstid. Räcker gott till två vuxna & två barn & en matlåda! Servera med rårörda lingon & grädde.
Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lökar (finrivna)
3 dl gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500 gram rimmat fläsk
GÖR SÅHÄR :
Skala & riv potatisen fint. Häll i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och lägg rimmat fläsk ovanpå. Tryck ner det lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 225 grader ca 1 timme & 15 min.
Finfina före och efterbilder hittar man hos kryddburken - det är där jag hittat detta recept.
Potatis och lökpaj
Detta goa recept hittade jag på Pauls kök. En blogg väl värt ett besök. Han kallar det även för Homity Pie.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl, gärna fullkorn eller dinkel
125 g smör
2-3 msk kallt vatten.
Jag använder alltid matberedaren med knivtillsats. Först vetemjöl och smör tills det blir en fingrynig massa. Sedan droppar jag i vätskan tills det rätt plötsligt blir en lagom deg. Jag gör en boll som jag plattar till. Slår in i plastfilm och lägger i kylen en timme eller två. Kavlar sedan försiktigt ut den. Den går lite trögt i början innan degen mjuknar.
Medan degen står i kylen så ordnar jag med innanmätet:
350 g potatis
450 g gul lök
100 g riven ost
2-3 vitlöksklyftor
25 g smör
1 msk mjölk
olivolja
Koka potatisen tills den blir mjuk, häll av vattnet och låt svalna. Hacka löken och sautera i olivolja tills den blir mjuk. På slutet lägger jag i den pressade vitlöken. Låt svalna. Blanda sedan samman potatis, lök, vitlök, hälften av osten, mjölk och det mjukgjorda smöret.
Klä pajfomen med degen. Fyll med blandningen och strö resten av osten på. In i ugn 225° i 20-25 minuter tills den får en vacker färg
Pasta med tre ostar och en böna
för 4 portioner
446 kcal/person
200 gram pasta, helst penne
200 gram lök
(en medelstor lök=ca 100g)
4 klyfta vitlök
3 msk hackad persilja
5 st hackade soltorkade tomater
2 msk olivolja
800 gram krossade tomater
(en burk krossade tomater=ca 400g)
1 tsk oregano
400 gram röda bönor på burk
75 gram tärnad fetaost
2 tsk socker
50 gram riven ost
75 gram mozzarella
4 msk ströbröd
salt och peppar
Tillagning:
1. Sätt igång pastakoket.2. Sätt igång ugnen på 250 grader.
3. Skala och hacka löken och vitlöken.
4. Hacka persiljan och de soltorkade tomaterna grovt.
5. Hetta upp oljan i en stor gryta eller kastrull och fräs löken och vitlöken. Den ska bara mjukna inte brynas.
6. Häll i tomaterna, persiljan, de soltorkade tomaterna och oreganon. Koka ihop i 5 minuter.
7. Häll i bönorna, fetaosten och sockret. Koka ihop ytterligare 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
8. Blanda med den färdigkokta pastan och lägg i en vid ugnssäker skål eller i en liten långpanna.
9. Strö över riven ost, skivad mozzarella och till sist ströbröd.
10. Gratinera i ugnen till osten smält och fått lite färg.
Gott att dricka till: Mezzacorona - 22951
Rågsiktsbröd
1,2 liter vatten eller mjölk
2 pkt jäst (100 gr)
1 msk salt
1/2-1 dl sirap
ev 1,5 msk finstött anis och fänkål
1 påse (2 kg) rågsikt
Smält fettet och tillsätt vätskan och värm till 37grader.
Lös upp jästen i lite av degspadet i en degbunke. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap och ev kryddor. Och nästan allt mjöl. Spara ca 3 dl till utbakningen.
Arbeta degen smidig ca 4 min med maskin eller 8 för hand.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Arbeta ner degen i bunken och ta sedan upp den på mjölat bord. Knåda degen smidig. Dela den i 4 bitar och forma till limpor.
Lägg dom på tvären på en plåt, nagga med gaffel och smörj ev mellan limporna med matfett eller olja. Jäs ytterligare 20-30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 graders värme i ca 45 minuter.
Låt svalna under bakduk på galler.
Italiensk kycklingsoppa
4 portioner
1 st lök
1 st vitlöksklyfta
400 gram kycklingfilé
2 msk olivolja
2 st tärningar kycklingbuljong eller 3 msk
flaskfond
2 tsk lagerblad
100 gram risoni
eller 150 g annan kort pasta
0,5 st citron
150 gram frysta ärtor
1 st näve ruccola
parmesan att riva
Salt och peppar
Tillagning:
1. Skala och hacka löken och vitlöken.
2. Skär kycklingfilén i 2 cm skivor. Salta och peppra.
3. Fräs löken, vitlöken och kycklingen i olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Fräs på medelvärme tills kycklingen fått lite stekyta.
4. Häll i 1 l vatten, buljongtärningarna/fonden, lagerbladen, rosmarinen, pastan. Rör om och sjud tills pastan är klar.
5. Tvätta och skiva citronen. Lägg i soppan. 6. Häll ärtorna och rucolan i soppan. Rör om och smaka av med salt och peppar.
7. Riv över parmesan och servera genast.
Teddys hasselnöts- och limemousse
Portioner: ca 6
Tid: 35 minuter
Ingredienser:
200 g hasselnötter
4 msk frangelico (eller
annan hasselnötslikör)
2 msk strösocker
1 dl nutella
5 dl vispgrädde
2 äggvitor
3 msk rivet limeskal Sätt ugnen på 175 grader.
Rosta hasselnötterna i ca 5 minuter. Lägg de varma nötterna i en kökshandduk och gnugga försiktigt bort skalet.
Koka likören och sockret på svag värme tills sockret har lösts upp.
Smält nutellan i en skål över vattenbad. Rör ner 1/2 dl av grädden. Tillsätt likören och blanda till en slät smet. Låt smeten svalna något men inte kallna helt.
Vispa grädden. Vispa äggvitorna i en ren bunke till hårt skum. Vänd försiktigt ner grädden och äggvitorna i nutellakrämen.
Hacka nötterna och blanda med limeskalet. Varva mousse och nötter i glas eller portionsskålar.
Death by chocolate
Portioner: ca 15 bitar
Tid: 40 minuter
Ingredienser:
450 g mörk choklad av
bästa kvalitet, minst 70 %
kakaohalt
225 g smör
6 ägg
1 dl strösocker (valfritt)
1 dl hela hasselnötter
1 ½ msk konjak eller
eau de vie Sätt ugnen på 200 grader. Använd en form med löstagbar kant. Klipp en rundel av bakplåspapper lika stor som formens botten. Lägg det i formen. Smörj papperet och formens kanter.
Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg och socker i en annan skål, också över vattenbad. Sjud blandningen försiktigt under fortsatt vispning tills den blivit fluffig och har dubblat sin volym. Ta efter några minuter skålen från värmen och fortsätt vispa tills äggsmeten svalnat.
Blanda hasselnötter och konjak i chokladsmeten. Rör försiktigt ner äggsmeten.
Häll smeten i formen. Grädda i vattenbad i ugnen i 15-20 minuter.
(Provkökets springform var inte tillräckligt tät så vi gräddade kakan utan vattenbad på 175 grader, 20 minuter mitt i ugnen.)
Låt kakan kallna på galler. Den kan antingen avnjutas kall, då har den en fudgekonsistens eller rumstempererad och är då krämig.
Servera eventuellt med en klick grädde
GROVA BULLAR
4 dl havregryn
6 dl vatten
50 gr jäst
0,5 dl ljummet vatten
0,5 msk salt
5 dl vetemjöl
Blanda grahamsmjöl och havregryn i en bunke.
Värm 6 dl vatten till 60 grader.
Häll vattnet över mjölet och grynen och rör om - låt stå övertäckt i ca 30 minuter.
Rör ut jästen i 0,5 dl ljummet vatten och blanda ner det i mjölröran.
Rör ner salt och tillsätt vetemjöl tills degen släpper bunken.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord
Dela degen i 24 lika stora bitar och forma till runda bullar. Mindre mängd bullar och det blir större bröd.
Lögg på bakplåtspappersklädd plåt för jäsa i 30 minuter.
Grädda mitt i ugn i 15-20 minuter på 200 grader.
Låt svalna på galler under duk.