Kornmjölsbröd

image1



En sats ger: Ett stort bröd

Ingredienser

Vikt

Mängd


jäst

50 g

1 st


fingervarmt vatten, 37 grader

600 g

6 dl


flytande margarin

50 g

3,5 msk


rågkross

70 g

1 dl


salt

10 g

1,5 tsk


malda brödkyrddor, blandade

efter smak


kornmjöl

385 g

7 dl


lantvetemjöl

480 g

8 dl






Anvisningar

1.

Värm vattnet till cirka 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet. Slå på resten av vattnet och rör ner samtliga ingredienser i degen.

2.

Arbeta sist in så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda.

3.

Jäs degen övertäckt i 40-50 minuter. För variation kan man låta brödet jäsa i en väl mjölad brödkorg och sedan stjälpa upp det på plåten innan gräddningen. Smöra annars en rund bakform, gärna med avtagbar kant.

4.

Sätt ugnen på 200 grader.

5.

Knåda degen väl på lätt mjölat underlag. Forma degen till ett runt bröd och lägg det i formen. Jäs brödet i cirka 20 minuter.

6.

Nagga brödet med en gaffel. Grädda i nedre halvan av ugnen i 45-50 minuter.

7.

Pensla evetuellt ytan med hett vatten när brödet tas ur ugnen. Låt det svalna på galler under bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback