Kornmjölsbröd
En sats ger: Ett stort bröd | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Anvisningar | |
1. | Värm vattnet till cirka 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet. Slå på resten av vattnet och rör ner samtliga ingredienser i degen. |
2. | Arbeta sist in så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda. |
3. | Jäs degen övertäckt i 40-50 minuter. För variation kan man låta brödet jäsa i en väl mjölad brödkorg och sedan stjälpa upp det på plåten innan gräddningen. Smöra annars en rund bakform, gärna med avtagbar kant. |
4. | Sätt ugnen på 200 grader. |
5. | Knåda degen väl på lätt mjölat underlag. Forma degen till ett runt bröd och lägg det i formen. Jäs brödet i cirka 20 minuter. |
6. | Nagga brödet med en gaffel. Grädda i nedre halvan av ugnen i 45-50 minuter. |
7. | Pensla evetuellt ytan med hett vatten när brödet tas ur ugnen. Låt det svalna på galler under bakduk. |