Rågsiktsbröd

100 gr margarin eller smör
1,2 liter vatten eller mjölk
2 pkt jäst (100 gr)
1 msk salt
1/2-1 dl sirap
ev 1,5 msk finstött anis och fänkål
1 påse (2 kg) rågsikt

Smält fettet och tillsätt vätskan och värm till 37grader.

Lös upp jästen i lite av degspadet i en degbunke. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap och ev kryddor. Och nästan allt mjöl. Spara ca 3 dl till utbakningen.

Arbeta degen smidig ca 4 min med maskin eller 8 för hand.

Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Arbeta ner degen i bunken och ta sedan upp den på mjölat bord. Knåda degen smidig. Dela den i 4 bitar och forma till limpor.

Lägg dom på tvären på en plåt, nagga med gaffel och smörj ev mellan limporna med matfett eller olja. Jäs ytterligare 20-30 minuter.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 graders värme i ca 45 minuter.

Låt svalna under bakduk på galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback