Köttfärspaj i långpanna
Valfritt recept på pajdeg (dubbel sats minst), men det passar väldigt bra med lite grahamsmjöl i degen.
2 gula lökar
800-1000 g blandfärs/nötfärs
2 pkt bacon
1 kycklingbuljongtärning
1 kalvbuljongtärning
några stänk kinesisk soja
1-2 dl tomatpuré
socker efter behag
svp efter behag
ev lite salt
2 dl creme fraiche
Förgrädda pajskalet och fräs under tiden löken och bryn färsen. Klipp ned bacon och smula ned buljongtärningarna. Häll på lite vatten som får koka bort. Rör ned tomatpurén och stänk över sojan. Smaka av med socker, svp och ev lite salt. Låt puttra ihop och rör därefter ned creme fraiche.
Fyll pajskalet med köttfärsröran (strö ev över riven ost) och kör i ugnen ca 30 min på 175 grader.
Den här pajen är väldigt matig och god. Lätt att variera också med olika grönsaker och kryddningar. Själv tycker jag det är jättegott att blanda i syltlök och frästa champinjoner i köttfärsröran.
Källa affs matsnack
Kladdig chokladkaka med kokosglasyr
En variant till på chokladkaka med kokosglasyr
Ugn 200°. 25 - 30 minuter. |
4 ägg 6 dl socker 150 gr mjukt smör 1 dl kakao 1 msk vaniljsocker 2 krm salt 3 dl vetemjöl |
Vispa ägg och socker vitt och pösigt Rör i det mjuka smöret Tillsätt resten av ingredienserna Rör om och häll upp i en bakplåts klädd form (ca 20 x 30 cm) Grädda ca 15 - 20 minuter Gör glasyren undertiden |
200 gr kokos 2 dl socker 1 dl sirap 1½ dl grädde (havregrädde) 75 gr smör |
Häll alla ingredienser i en kastrull och sjud i 5 minuter Bred över den varma kakan och grädda ytterligare 5 - 10 minuter Låt svalna och skär i små rutor |
Chokladkaka med kokosglasyr
(ca 30 bitar)
225 g smör eller margarin
4 dl socker
3 stora ägg
6½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
5 1/4 dl mjölk
Kokosglasyr:
300 g kokosflingor
3 dl strösocker
1½ dl sirap
125 g smör eller margarin
½ dl mjölk
Ugn: 175°
Beskrivning
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett i sänder utnder fortsatt kraftig omrörning.
Blanda mjölet med bikarbonat bakpulver vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölblandningen omväxlande med mjölken. Rör till en jämn smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Bred ut smeten på det. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter.
Gör under tiden glasyren. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning ca 5-6 minuter.
Tag ut kakan och bred kokosglasyren över hela kakan. Grädda ytterligare ca 15 minuter mitt i ugnen.
Låt kakan kallna innan den skäres i bitar ca 5x5 cm.
225 g smör eller margarin
4 dl socker
3 stora ägg
6½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
5 1/4 dl mjölk
Kokosglasyr:
300 g kokosflingor
3 dl strösocker
1½ dl sirap
125 g smör eller margarin
½ dl mjölk
Ugn: 175°
Beskrivning
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett i sänder utnder fortsatt kraftig omrörning.
Blanda mjölet med bikarbonat bakpulver vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölblandningen omväxlande med mjölken. Rör till en jämn smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Bred ut smeten på det. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter.
Gör under tiden glasyren. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning ca 5-6 minuter.
Tag ut kakan och bred kokosglasyren över hela kakan. Grädda ytterligare ca 15 minuter mitt i ugnen.
Låt kakan kallna innan den skäres i bitar ca 5x5 cm.
Saganáki - stekt ost
300 g fast fårost (eller annan ost)
vetemjöl
5 msk olivolja
2 citroner i klyftor
Skär osten i 1 cm tjocka skivor. Vänd dem i mjöl och stek på båda sidor i olja. Låt osten rinna av på hushållspapper. Servera med citronklyftor.
vetemjöl
5 msk olivolja
2 citroner i klyftor
Skär osten i 1 cm tjocka skivor. Vänd dem i mjöl och stek på båda sidor i olja. Låt osten rinna av på hushållspapper. Servera med citronklyftor.
Polenta e fontina
Polenta
150 g fontina
100 g smör
Skär osten i små bitar.
koka en polenta av 250 g majsgryn och 7,5 dl saltat vatten enligt grundrecept.
När gröten börjar släppa grytans kant tillsätts osten och 50 gr smör och sedan rör man ytterligare 5 minuter.
Häll upp gröten på en tallrik och släta till den med fuktad knivblad. Bryn resten av smöret lätt och häll det över polentan.
Till denna variant - korka gärna upp en röd Bardolino.
Fontina kan bytas mot annan ost.
150 g fontina
100 g smör
Skär osten i små bitar.
koka en polenta av 250 g majsgryn och 7,5 dl saltat vatten enligt grundrecept.
När gröten börjar släppa grytans kant tillsätts osten och 50 gr smör och sedan rör man ytterligare 5 minuter.
Häll upp gröten på en tallrik och släta till den med fuktad knivblad. Bryn resten av smöret lätt och häll det över polentan.
Till denna variant - korka gärna upp en röd Bardolino.
Fontina kan bytas mot annan ost.
Polenta med gorgonzola
Polenta
40 g smör
200 g gorgonzola
Tillaga en polenta av 250 g majsgryn och 7,5 dl vatten enligt grundrecept polenta. Låt den svalna.
Värm ugnen till 180 grader
Smörj en eldfast form, Skär polentan i ca 1 cm tjocka skivor och fördela dem bredvid varandra i formen. Smula lite gorgonzola på varje skiva. Klicka smör ovanpå och gratinera 15-20 minuter. Servera genast.
Gott vin till är en frisk Soave
40 g smör
200 g gorgonzola
Tillaga en polenta av 250 g majsgryn och 7,5 dl vatten enligt grundrecept polenta. Låt den svalna.
Värm ugnen till 180 grader
Smörj en eldfast form, Skär polentan i ca 1 cm tjocka skivor och fördela dem bredvid varandra i formen. Smula lite gorgonzola på varje skiva. Klicka smör ovanpå och gratinera 15-20 minuter. Servera genast.
Gott vin till är en frisk Soave
Grundrecept Polenta
8 portioner men går bra att dela upp i 4 eller 2.
Koka upp 1,5 liter vatten och lite salt med 1 nypa majsgryn - det motverkar senare att gröten klumpar sig - i en gryta med höga kanter.
Strö långsamt ned 500 g majsgryn under ständig omrörning i det kokande vattnet. Ju fastare polenta man vill ha, desto kraftigare måste man röra. Om det skulle bildas klumpar trycker man sönder dom mot grytans kant.
När man rört ned hela mängden gryn reducerar man värmen och låter polentan koka 45 minuter under ständig omrörning. Var försiktig - gröten blir mycekt het och det bildas blåsor som kan spricka och skvätta upp över kanten.
På botten av grytan bildas så småningom en skorpa, vilket är helt normalt.
Polentan är färdig när den släpper från skorpan i botten.
Häll upp polentan på en stor skärbräda av trä och forma till den med fuktat knivblad.
Varm polenta skär man med tråd och kall med kniv.
Serveras som den är till grytor och annat. Men kan också serveras med en klick smör, färsk riven parmesan som första rätt (primo). Kan också grillas och stekas.
Koka upp 1,5 liter vatten och lite salt med 1 nypa majsgryn - det motverkar senare att gröten klumpar sig - i en gryta med höga kanter.
Strö långsamt ned 500 g majsgryn under ständig omrörning i det kokande vattnet. Ju fastare polenta man vill ha, desto kraftigare måste man röra. Om det skulle bildas klumpar trycker man sönder dom mot grytans kant.
När man rört ned hela mängden gryn reducerar man värmen och låter polentan koka 45 minuter under ständig omrörning. Var försiktig - gröten blir mycekt het och det bildas blåsor som kan spricka och skvätta upp över kanten.
På botten av grytan bildas så småningom en skorpa, vilket är helt normalt.
Polentan är färdig när den släpper från skorpan i botten.
Häll upp polentan på en stor skärbräda av trä och forma till den med fuktat knivblad.
Varm polenta skär man med tråd och kall med kniv.
Serveras som den är till grytor och annat. Men kan också serveras med en klick smör, färsk riven parmesan som första rätt (primo). Kan också grillas och stekas.
Kycklingsoppa - (ett riktigt långkok)
4 portioner
1 hel kyckling
3 gula lökar
4 morötter
4 palsternackor
4 selleristjälkar
2 lagerblad
1 knoppa bladpersilja
2 potatisar
salt och peppar
Skär kycklingen (med ben) i stora bitar. Skala och skiva 2 lökar, 2 morötter och 2 palsternackor. SKiva 2 sellerstjälkar.
Lägg kyckling, grönsaker, lagerblad och hälften av persiljan i en stor kastrull. Salta och peppra rikligt. Täck med vatten och koka i 1,5-2 timmar under lock på glänt.
Skumma bort fettet då och då, låt soppan svalna.
Plcoka upp kycklingbitarna och lägg åt sidan. Sila bort grönsakerna och häll tillbaka buljongen i den diskade kastrullen.
Förbered de resterande grönsakerna genom att skala morötter, lök, palsternacka och potatis. Halvera löken och skär i klyftor. Skiva morötter, palsternacka och selleri, Skär potatisen i tärningar. Lägg alltihopa i buljongen.
Plocka noggrant bort kycklingköttet från benen och skär i bitar och lägg i soppan.
Låt puttra i ca 15 min eller tills grönsakerna är mjuka. Hacka resten av persiljan och rör ner i soppan.
Servera
1 hel kyckling
3 gula lökar
4 morötter
4 palsternackor
4 selleristjälkar
2 lagerblad
1 knoppa bladpersilja
2 potatisar
salt och peppar
Skär kycklingen (med ben) i stora bitar. Skala och skiva 2 lökar, 2 morötter och 2 palsternackor. SKiva 2 sellerstjälkar.
Lägg kyckling, grönsaker, lagerblad och hälften av persiljan i en stor kastrull. Salta och peppra rikligt. Täck med vatten och koka i 1,5-2 timmar under lock på glänt.
Skumma bort fettet då och då, låt soppan svalna.
Plcoka upp kycklingbitarna och lägg åt sidan. Sila bort grönsakerna och häll tillbaka buljongen i den diskade kastrullen.
Förbered de resterande grönsakerna genom att skala morötter, lök, palsternacka och potatis. Halvera löken och skär i klyftor. Skiva morötter, palsternacka och selleri, Skär potatisen i tärningar. Lägg alltihopa i buljongen.
Plocka noggrant bort kycklingköttet från benen och skär i bitar och lägg i soppan.
Låt puttra i ca 15 min eller tills grönsakerna är mjuka. Hacka resten av persiljan och rör ner i soppan.
Servera
Vitlöks- och mandelsoppa
4 portioner
2 msk olivolja
4 vitlökshuvuden
1 gul lök
1 msk smör
2 dl brödsmulor
2 dl skållad mandel
2 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar
Ärtskott
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan. Skär vitlökshuvudena i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med den skurna sidan nedåt i formen. Ställ in formen i ugnen i ca 30 minuter.
Skala och hacka löken, fräs den försiktigt i 1 msk olja och 1 msk smör över låg värme i 30 minuter eller tills löken är mjuk och genomskinlig.
Ta ut vitlöken och låt svalna.
Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i stekpanna.
Koka upp buljongen i en kastrull, Pressa försiktigt vitlöken ur skalet. Mixa den tillsammans med löken, mandeln och brödsmulorna i en matberedare eller med mixerstav. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa.
Häll sedan blandningen i kastrullen med buljong och koka upp.
Smaka av med salt och peppar. Garnera soppan med ex ärtskott vid servering.
2 msk olivolja
4 vitlökshuvuden
1 gul lök
1 msk smör
2 dl brödsmulor
2 dl skållad mandel
2 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar
Ärtskott
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan. Skär vitlökshuvudena i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med den skurna sidan nedåt i formen. Ställ in formen i ugnen i ca 30 minuter.
Skala och hacka löken, fräs den försiktigt i 1 msk olja och 1 msk smör över låg värme i 30 minuter eller tills löken är mjuk och genomskinlig.
Ta ut vitlöken och låt svalna.
Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i stekpanna.
Koka upp buljongen i en kastrull, Pressa försiktigt vitlöken ur skalet. Mixa den tillsammans med löken, mandeln och brödsmulorna i en matberedare eller med mixerstav. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa.
Häll sedan blandningen i kastrullen med buljong och koka upp.
Smaka av med salt och peppar. Garnera soppan med ex ärtskott vid servering.
Bagels
12 st
25 gr jäst
5 dl vatten
1/2 dl ljus brödsirap
2,5 tsk salt
13-14 dl vetemjöl special
vatten + 2 msk socker till kokning
ev vallmofrö eller sesamfrö till garnering
Finfördela jästen i bunke. Ljumma vattnet till 37 grader och häll över jästen.
Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta mycket väl till en fast och spänstig deg. Låt jäsa 60 minuter. Arbeta ihop degen igen och dela i 12 delar och forma till runda längder som du fäster ihop till rundlar mha lite vatten.
Lägg på mjölat bakpappet och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten och socker i en kastrull - gärna en låg och vid.
Lägg ringarna i kokande vatten och tryck ner så hela ringen blir blöt. Låt koka 3-4 min under lock.
Lägg på plåt och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
25 gr jäst
5 dl vatten
1/2 dl ljus brödsirap
2,5 tsk salt
13-14 dl vetemjöl special
vatten + 2 msk socker till kokning
ev vallmofrö eller sesamfrö till garnering
Finfördela jästen i bunke. Ljumma vattnet till 37 grader och häll över jästen.
Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta mycket väl till en fast och spänstig deg. Låt jäsa 60 minuter. Arbeta ihop degen igen och dela i 12 delar och forma till runda längder som du fäster ihop till rundlar mha lite vatten.
Lägg på mjölat bakpappet och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten och socker i en kastrull - gärna en låg och vid.
Lägg ringarna i kokande vatten och tryck ner så hela ringen blir blöt. Låt koka 3-4 min under lock.
Lägg på plåt och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
Brödmuffins
10 st
1,5 dl filmjölk
0,5 dl smör eller rapsolja
1,5 dl riven lagrad ost - typ prästost
1 st ägg
2 dl vetemjöl
1 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl alt grahamsmjöl
1 msk hel kummin
1,5 tsk bakpulver
2 krm salt
Ugn 225 grader.
Rör samman alla ingredienser - kan göras i förväg och förvaras i kylen - gärna i spritspåse - under natten.
Klicka eller spritsa ut smeten i muffinsformar. Strö över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ung i 15-18 min
Servera muffinsen ljumma till soppa eller sallad.
1,5 dl filmjölk
0,5 dl smör eller rapsolja
1,5 dl riven lagrad ost - typ prästost
1 st ägg
2 dl vetemjöl
1 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl alt grahamsmjöl
1 msk hel kummin
1,5 tsk bakpulver
2 krm salt
Ugn 225 grader.
Rör samman alla ingredienser - kan göras i förväg och förvaras i kylen - gärna i spritspåse - under natten.
Klicka eller spritsa ut smeten i muffinsformar. Strö över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ung i 15-18 min
Servera muffinsen ljumma till soppa eller sallad.
choclate chip cookies
100 gr rumstempererat smör
50 gr florsocker
100 gr råsocker
50 gr ägg
200 gr vetemjöl
5 gr bikarbonat
5 gr äkta vaniljsocker
150 g 70% choklad, grovhackad
150 g pistagenötter
Blanda alla ingredienser förutom choklad och nötter till en mördeg.
Arbeta snabbt in nötter och choklad
Väg sedan upp i 1 hg bitar och rulla ut längder av degen som fryses in.
När de skall bakas tag ut en rulle i taget och skär i tunna kakor med vass kniv och baka i 170 grader i ca 8-9 minuter.
50 gr florsocker
100 gr råsocker
50 gr ägg
200 gr vetemjöl
5 gr bikarbonat
5 gr äkta vaniljsocker
150 g 70% choklad, grovhackad
150 g pistagenötter
Blanda alla ingredienser förutom choklad och nötter till en mördeg.
Arbeta snabbt in nötter och choklad
Väg sedan upp i 1 hg bitar och rulla ut längder av degen som fryses in.
När de skall bakas tag ut en rulle i taget och skär i tunna kakor med vass kniv och baka i 170 grader i ca 8-9 minuter.