Vitlöks- och mandelsoppa
4 portioner
2 msk olivolja
4 vitlökshuvuden
1 gul lök
1 msk smör
2 dl brödsmulor
2 dl skållad mandel
2 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar
Ärtskott
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan. Skär vitlökshuvudena i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med den skurna sidan nedåt i formen. Ställ in formen i ugnen i ca 30 minuter.
Skala och hacka löken, fräs den försiktigt i 1 msk olja och 1 msk smör över låg värme i 30 minuter eller tills löken är mjuk och genomskinlig.
Ta ut vitlöken och låt svalna.
Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i stekpanna.
Koka upp buljongen i en kastrull, Pressa försiktigt vitlöken ur skalet. Mixa den tillsammans med löken, mandeln och brödsmulorna i en matberedare eller med mixerstav. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa.
Häll sedan blandningen i kastrullen med buljong och koka upp.
Smaka av med salt och peppar. Garnera soppan med ex ärtskott vid servering.
2 msk olivolja
4 vitlökshuvuden
1 gul lök
1 msk smör
2 dl brödsmulor
2 dl skållad mandel
2 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar
Ärtskott
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan. Skär vitlökshuvudena i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med den skurna sidan nedåt i formen. Ställ in formen i ugnen i ca 30 minuter.
Skala och hacka löken, fräs den försiktigt i 1 msk olja och 1 msk smör över låg värme i 30 minuter eller tills löken är mjuk och genomskinlig.
Ta ut vitlöken och låt svalna.
Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i stekpanna.
Koka upp buljongen i en kastrull, Pressa försiktigt vitlöken ur skalet. Mixa den tillsammans med löken, mandeln och brödsmulorna i en matberedare eller med mixerstav. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa.
Häll sedan blandningen i kastrullen med buljong och koka upp.
Smaka av med salt och peppar. Garnera soppan med ex ärtskott vid servering.
Kommentarer
Trackback