Vitlöks- och mandelsoppa

4 portioner

2 msk olivolja
4 vitlökshuvuden
1 gul lök
1 msk smör
2 dl brödsmulor
2 dl skållad mandel
2 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar

Ärtskott

Sätt ugnen på 175 grader

Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan. Skär vitlökshuvudena i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med den skurna sidan nedåt i formen. Ställ in formen i ugnen i ca 30 minuter.

Skala och hacka löken, fräs den försiktigt i 1 msk olja och 1 msk smör över låg värme i 30 minuter eller tills löken är mjuk och genomskinlig.

Ta ut vitlöken och låt svalna.

Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i stekpanna.

Koka upp buljongen i en kastrull, Pressa försiktigt vitlöken ur skalet. Mixa den tillsammans med löken, mandeln och brödsmulorna i en matberedare eller med mixerstav. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa.

Häll sedan blandningen i kastrullen med buljong och koka upp.

Smaka av med salt och peppar. Garnera soppan med ex ärtskott vid servering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback