Kikärtssoppa

Ingredienser:

för 4 portioner

100 gram lök
(en medelstor lök=ca 100g)
2 klyfta vitlök
2 msk olivolja
85 gram lime
(en medelstor lime=ca 85g)
2 tsk sambal oelek
1 tsk malt korianderfrö
1 tsk mald spiskummin
800 gram kikärtor på burk
2 st tärningar grönsaksbuljong
1 st röd paprika
4 msk hackad färsk koriander
4 st pitabröd eller tunnbröd
salt och peppar


Tillagning:

1. Skala och hacka löken och vitlöken.
2. Hetta upp olivoljan i en gryta eller kastrull som rymmer minst 2,5 l.
3. Fräs lök- och vitlökshacket på låg värme ett par minuter så att det mjuknar lite.
4. Pressa i det mesta av limen och rör i sambal oeleken, koriandern och spiskumminen. Fräs någon minut till.
5. Häll i 1,2 l vatten, buljongtärningarna/fonden och kikärtorna (häll bort vätskan från burken). Salta och peppra och sjud soppan i 5 minuter.
6. Ta av värmen och mixa ihop soppan. Ta det försiktigt så att du inte får varma stänk på dig. Smaka av med salt och överbliven lime.
7. Kärna ur paprikan och skär i små tärningar.
8. Hacka koriandern grovt.
9. Rosta pitabröden i ugnen eller brödrosten. Bryt i mindre bitar och lägg i en skål.
10. Värm den mixade soppan till lagom ät-temperatur och servera med paprika, koriander och rostade brödbitar att strö i.


Rekommenderade drycker

Vin:
De Bortoli

Källa: Aftonbladet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback