Pepparkaksrulltårta m smal saffranskräm
Cirka 20 bitar, 45 minuter
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk pepparkakskrydda
500 g kesella vanilj
1 brev saffran
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda i en annan bunke.
Rör ner blandningen i smeten.
Täck en långpanna med bakplåtspapper. Häll ut smeten och grädda i 5-10 minuter i 225 grader eller tills smeten stelnat. Prova med sticka.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Drag försiktigt av papperet som kakan gräddats på. Låt svalna.
Blanda kesella vanilj med saffran. Bred ut krämen på hela kakan. Rulla försiktigt ihop till en rulle och lägg in i kylen. Skär i skivor precis innan serveringen.
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk pepparkakskrydda
500 g kesella vanilj
1 brev saffran
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda i en annan bunke.
Rör ner blandningen i smeten.
Täck en långpanna med bakplåtspapper. Häll ut smeten och grädda i 5-10 minuter i 225 grader eller tills smeten stelnat. Prova med sticka.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Drag försiktigt av papperet som kakan gräddats på. Låt svalna.
Blanda kesella vanilj med saffran. Bred ut krämen på hela kakan. Rulla försiktigt ihop till en rulle och lägg in i kylen. Skär i skivor precis innan serveringen.
Bantarens chokladbollar
Cirka 20 stycken, 30 minuter
1 dl kesella
4 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 krm salt
3 dl havregryn
2 msk mjölk
2 tsk konjak (kan uteslutas)
kokosflingor
Blanda kesella med socker, vaniljsocker, kakao och salt. Tillsätt sedan havregryn och lite mjölk (reglera mängden så att smeten inte blir för lös) och konjak. Blanda ordentligt till en smet. Forma till små bollar och rulla i kokos. Sätt in i kylen tills de hårdnat något och servera.
1 dl kesella
4 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 krm salt
3 dl havregryn
2 msk mjölk
2 tsk konjak (kan uteslutas)
kokosflingor
Blanda kesella med socker, vaniljsocker, kakao och salt. Tillsätt sedan havregryn och lite mjölk (reglera mängden så att smeten inte blir för lös) och konjak. Blanda ordentligt till en smet. Forma till små bollar och rulla i kokos. Sätt in i kylen tills de hårdnat något och servera.
Ikwoods saffransbiscotti
Saffransbiscotti (ca 40 st)
2 ägg
1,5 pkt saffran
100 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
- Hacka mandeln grovt.
- Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt smör och socker till en porös smet.
- Blanda ner den hackade mandeln, mjöl och bakpulver. Degen ska bli jämn och ganska kletig.
- Dela smeten i tre längder på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem litegrann.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.
- Låt längderna svalna lite innan du skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar.
- Sätt in dem i ugnen igen för att torka, ca 1 timme på 75 grader
2 ägg
1,5 pkt saffran
100 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
- Hacka mandeln grovt.
- Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt smör och socker till en porös smet.
- Blanda ner den hackade mandeln, mjöl och bakpulver. Degen ska bli jämn och ganska kletig.
- Dela smeten i tre längder på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem litegrann.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.
- Låt längderna svalna lite innan du skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar.
- Sätt in dem i ugnen igen för att torka, ca 1 timme på 75 grader