Festlig kycklingsoppa
- eller hönssoppa
4-5 port ca 30 minuter
3-4 dl kokt kyckling eller hönskött i bitar
1 paket (225 g) djupfryst bladspenat
ca 1 dm purjolök eller 1 stjälk selleri
1,5 msk margarin eller smör
1,5-2 tsk curry
2 msk vetemjöl
1 1/4 liter kyckling- eller hönsbuljong
3 dl frysta ärtor
1 dl klippt persilja
1 ägggula + ½ dl grädde
1-1½ msk pressad citron
(salt)
4-5 port ca 30 minuter
3-4 dl kokt kyckling eller hönskött i bitar
1 paket (225 g) djupfryst bladspenat
ca 1 dm purjolök eller 1 stjälk selleri
1,5 msk margarin eller smör
1,5-2 tsk curry
2 msk vetemjöl
1 1/4 liter kyckling- eller hönsbuljong
3 dl frysta ärtor
1 dl klippt persilja
1 ägggula + ½ dl grädde
1-1½ msk pressad citron
(salt)
Smördegsinbakad lax m hollandaise
4 plattor smördeg
4 laxfiléer à 100 g
Riven ost
Dijonenap
2 äggulor
hollandaisesås
Gör så här:
Kavla ut smördegsplattorna lätt. Lägg laxfiléerna ovanpå. Salta och Peppra. Lägg ett tunt lager av senap på laxen och lite riven ost ovanpå.
Pensla kanterna på smördegen med lite av äggulan, vik ihop, och nagga kanterna med en gaffel. Pensla med resten av äggulan och strö riven ost på.
Grädda ca 15 min i 200 grader varm ugn tills smördegen är gyllenbrun. Servera med hollandaisesås, ris och sallad
4 laxfiléer à 100 g
Riven ost
Dijonenap
2 äggulor
hollandaisesås
Gör så här:
Kavla ut smördegsplattorna lätt. Lägg laxfiléerna ovanpå. Salta och Peppra. Lägg ett tunt lager av senap på laxen och lite riven ost ovanpå.
Pensla kanterna på smördegen med lite av äggulan, vik ihop, och nagga kanterna med en gaffel. Pensla med resten av äggulan och strö riven ost på.
Grädda ca 15 min i 200 grader varm ugn tills smördegen är gyllenbrun. Servera med hollandaisesås, ris och sallad
Smördegsinbakad lax med pecoriniost och spenat
4 fryst laxbitar
700 g färsk spenat
1 msk grovsalt
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 krm muskot
4 smördegsplattor
1 msk vetemjöl
50 g pecorinoost
1 ägg till pensling
salt o vitpeppar
koka spenat i slatat vatten ca 4 min
hacka vitlök
hetta upp olja o i med vitlök sen spenat krydda med salt peppar o muskot
låt svalna
strö mjöl på bakbord kavla ut smördeg i 8 bitar lägg spenatröran på 4 bitar
lägg på lax o skiva pecorinoost mer spenat pensla med vatten på kanten o vik ihop viken kant runt . Stick några hål i paketet och pensla med ägg.
200 gr i 20-25 min. Låt vila på plåten 5 min.
700 g färsk spenat
1 msk grovsalt
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 krm muskot
4 smördegsplattor
1 msk vetemjöl
50 g pecorinoost
1 ägg till pensling
salt o vitpeppar
koka spenat i slatat vatten ca 4 min
hacka vitlök
hetta upp olja o i med vitlök sen spenat krydda med salt peppar o muskot
låt svalna
strö mjöl på bakbord kavla ut smördeg i 8 bitar lägg spenatröran på 4 bitar
lägg på lax o skiva pecorinoost mer spenat pensla med vatten på kanten o vik ihop viken kant runt . Stick några hål i paketet och pensla med ägg.
200 gr i 20-25 min. Låt vila på plåten 5 min.