Parmesancrêpes med kyckling, svamp och spenat
Ingredienser
4 portioner
Crêpes
2,2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
3 st ägg
4 msk parmesan - finriven
0,8 tsk salt
1 msk smält smör
Fyllning
4 st kycklingfiléer 1 st lök, gul 2 st vitlöksklyftor 75 g skogschampinjoner, eller annan svamp 2 msk smör 100 g spenat, färsk 1 krm muskotnöt, riven 3 krm salt 1 krm svartpeppar 3 dl vispgrädde, (eller 2 1/2 dl mellangrädde) 2,5 dl parmesan, finriven, + 1/2 dl till gratinering
Crêpes är bra mat då de kan förberedas och även frysas. Kalla crêpes gratineras i 225° ca 15 minuter.
Gör så här
1. Häll mjöl i en bunke, tillsätt mjölken lite i taget och vispa till en slät smet. Tillsätt ägg, ost, salt och smält smör.
2. Grädda 8 tunna pannkakor på medelgod värme och lägg dem vartefter på ett fat.
3. Strimla kycklingfiléerna. Skala och hacka lök och vitlök,
skölj och skiva champinjonerna.
4. Hetta upp smöret i en panna och stek kycklingen i omgångar. Ta upp kycklingen. Fräs slutligen lök och champinjoner tills de får lite färg. Vänd ner kycklingbitarna och spenat. Smaka av med muskot, salt och peppar.
5. Sätt ugnen på 250° och grill. Lägg 3 msk fyllning på varje pannkaka och rulla ihop. Lägg i en ugnssäker form.
6. Koka upp grädden med parmesan under omrörning i en kastrull. Hit kan förberedas!
7. Häll såsen över crêpesen och gratinera tills de får färg,
ca 5 minuter. Servera med en god sallad.
Källa: Allt om mat/Expressen
Blackforrest cake - Schwarzwald tårta
Den svenska Schwarzwald tårtan har inte mycket gemensamt med orginalet.
Och jag har varit i blackforrest och ätit den äkta varianten och har köpt med mig kirschwasser en snaps som man inte kan få tag på här på vårt systembolag. Gjord på körsbär och hur den smakar utanför kakan vet jag inte men tårtan är god.
Schwarzwaldtårta
(12 bitar)
Pajdegsbotten (till understa lagret)
125 g (2 dl) vetemjöl
10 g (1,5 msk) kakao
1 knivsudd bakpulver
50 g (0,6 dl) socker
1 msk vaniljsocker
salt
75 g mjukt smör
1 msk vatten
25 cm springform
Gör så här:
Sätt igång ugnen på 200 grader.
Blanda mjölet, kakaon och bakpulvret i en stor bunke.
Tillsätt sockret, vaniljsockret, saltet och smöret och arbeta ihop degen.
Det går enklast med händerna. Häll i vattenskvätten så att du får en smidig deg.
Smöra formen och tryck ut degen i den. Den ska vara platt, inte gå upp längs kanterna.
Grädda 15 minuter i ugnen.
Lossa formen genast när du tagit kakan ur ugnen och låt den kallna.
Nygräddad påminner botten om pajskal, så den är ganska skör. Den hårdnar när den kallnat.
Biskvibottnar (till lager två och tre)
4 ägg
2 msk hett vatten
100 g (1,1 dl) socker
1 msk vaniljsocker
75 g (1,25 dl) vetemjöl
30 g (2,5 msk) potatismjöl
10 g (1,5 msk) kakao
1 krm kanel
1?2 tsk bakpulver
25 cm springform
elvisp
Gör så här:
Sätt igång ugnen på 175 grader.
Vispa äggen och vattnet till skum med en elvisp.
Blanda sockret och vaniljsockret och vispa ner i äggvispet. Vispa i ytterligare 2 minuter. Blanda vetemjölet, potatismjölet, kakaon, kanelen och bakpulvret i en annan bunke och häll hälften av detta i äggvispet. Vispa på lägsta hastighet tills allt är ordentligt blandat och blanda sedan i resten av mjölblandningen på samma sätt.
Smöra formen och häll i smeten.
Grädda 25-30 minuter i ugnen.
Låt kallna. Dela på mitten så att du får två bottnar. Laxkniv eller annan lång och tunn kniv är ett bra redskap.
Körsbärsfyllning:
750 g urkärnade körsbär på burk
75 g (0,85 dl) socker
2,5 dl av körsbärssaften
30 g (2,5 msk) potatismjöl
3 msk körsbärsvin eller likör
Gör så här:
Plocka undan de 16 snyggaste körsbären till garnering eller investera i 16 färska om det är säsong.
Sila av saften ner i en kastrull.
Blanda 4 msk av körsbärssaften med potatismjölet och koka upp resten av saften med sockret.
Häll i potatismjölsblandningen och låt koka upp snabbt tills blandningen tjocknat.
Rör ner körsbären och om du vill körsbärsvinet/likören. Låt kallna.
<7>Vispgrädde:
9 dl vispgrädde
60 g (1 dl) florsocker
1 msk vaniljsocker
1,5 msk potatismjöl
Gör så här:
Vispa grädden med sockret och vaniljsockret.
Vispa i potatismjölet när grädden tjocknat. Vispgrädden ska vara hårt vispad.
Tårtbygge och garnering:
75 g mörk choklad
Gör så här:
Riv hälften av chokladen med osthyvel eller "skivsidan" av rivjärnet så att du får hyvelspån att dekorera sidorna med.
Skiva resten av chokladen med en tung kniv så att du får tunna stickor som du kan garnera ovansidan på tårtan med.
Lägg den hårda pajdegsbottnen på en skärbräda eller bricka så att du kan flytta tårtan när den är klar.
Bred först på hälften av körsbärskompotten och sedan omkring 1/4 av grädden.
Lägg på en av biskvibottnarna. Droppa på vinet/likören om du ska ha det.
Bred på resten av körsbärskompotten och sedan nästa 1/4 av grädden.
På med sista biskvibottnen och bred på 1/4 av grädden. Använd stekspade eller en lilleman så att du får ett jämnt och snyggt gräddlager.
Sista grädden går åt till att täcka tårtans sidor. Spara lite om du vill spritsa något stiligt på tårtan.
Klappa in choklad-hyvelspånen på tårtans sidor. Var mycket lätt på handen och akta så att du inte dräller på ovansidan.
Garnera ovansidan med spritsad grädde (om du vill), chokladstickorna och de 16 snygga körsbären.
Och ett recept på engelska - kanske är det nästan exakt som det svenska - har inte kollat men det finns säkerligen flera olika recept men inget som det svenska.
Original Black Forest Cake
(Rezept Schwarzwälder Kirschtorte, Recette Gâteau Forêt Noire)
Baking a Black Forest cake is not as difficult as it may seem. Best is to bake the layers and to cook the cherry filling on the evening before so they can cool down before the whipped cream is added. When the cake is finished, it should be put into the fridge for about an hour so the liquor can soak the cake.
Bottom layer
Ingredients:
2 ounces / 60 gram butter
2 tablespoons sugar
1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar
1 egg
4 ounces / 120 gram wheat flour
Preparation:
This is a thin cake which is used as the bottom layer.
Form with the cool ingredients a dough with your hands. To get a soft cake, the dough should be knead as short as possible. Then let it rest in the fridge for 30 minutes. Roll the dough onto a greased 9 inch round cake pan and bake it in a preheated 350 degree F. / 175 degree C. oven for about 10 minutes.
Chocolate biscuit cake
Ingredients:
6 egg yolk
3 tablespoons warm water
7 ounces / 200 gram sugar
1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar
6 egg white
5 ounces / 150 gram wheat flour
2 ounces / 60 gram corn starch or potato starch
2 teaspoons baking powder
2 ounces / 50 gram cocoa powder
For sprinkling the baked biscuit cake:
5 tablespoons kirsch
5 tablespoons water
1 tablespoon sugar
Preparation:
Beat the egg yolk and the warm water for 3 minutes. Add about two thirds of the sugar and the vanilla sugar. Beat this again for 5 minutes.
Beat the egg white separately until it is stiff, then add the rest of the sugar slowly and continue beating for one more minute.
Add the egg white to the egg yolk. Mix the flour, potato starch, baking powder and the cocoa powder in a separate bowl and put this on top of the egg mass. Mix this gently with a spoon. Fill the dough carefully into an 9-inch round cake pan and bake it in a preheated 360 degree F / 180 degree C. oven for about 30 minutes.
Cherry filling
Ingredients:
1 lb / 500 gram canned sour cherries
7 ounces / 250 gram cherry juice (reserved from the drained cherries)
1 ounce / 30 gram sugar
3 tablespoon corn starch or potato starch
5 tablespoons kirsch
Preparation:
Drain the cherries and put 12 cherries aside for the decoration. Mix the starch with two tablespoons of juice, then add the rest of the juice and the sugar and boil it. Add the cherries and wait until this boils again. When the cherries have cooled, add the kirsch.
Whipped cream with kirsch
Ingredients:
30 ounces / 800 gram whipping cream
2 ounces / 60 gram sugar
1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar
stabilizer for whipped cream
4 tablespoons kirsch
Preparation:
Mix the sugar and the stabilizer. Beat the cream for some seconds and then add the sugar and stabilizer slowly while continuing beating the cream until it ist quite stiff. Then mix the kirsch and the cream.
Decoration
12 cherries
3 ounces / 100 gram chocolate bar
Assembling
Cut the cooled biscuit cake two times horizontally to make three layers. Mix the kirsch, water and sugar and sprinkle this over the biscuit layers.
Put 2 tablespoons of the cherry sauce (without cherries) evenly on the bottom layer. Place the first biscuit layer on top and cover this with the cherry filling. Spread 1/4 of the whipped cream on the top, then the second biscuit layer, then again 1/4 of the whipped cream, and then the third biscuit layer.
Place 3 tablespoons of the whipped cream in a pastry bag. Spread the remaining cream on the top and the sides of the cake. Garnish the top and the sides with chocolate curls (made by shaving the chocolate bar with a vegetable peeler). Pipe 12 rosettes of whipped cream around the top edge. Top the rosettes with the cherries.
Enjoy the cake!
Grönsakspaj
En sats ger 6 bitar.
Pajdeg:
180 g vetemjöl
75 g smör
1 st lätt kesella
Fyllning:
3 st ägg
1 st lätt kesella , 1%
75 g fetaost
1 st vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Grönsaker:
3 dl broccolibuketter
1 st purjolök ,
liten 1 st röd paprika
1 msk olivolja
5 st tomater , soltorkade och marinerade
10 st oliver , gärna med kärna
75 g fetaost
Ett bra recept på en paj som både är smakrik och relativt smal har vi fått av Inger. Så här i grönsakssäsongen kan man variera grönsakerna efter smak och tillgång. Gräddas den i mikrovågsugn krisppanna tar det ca 15-18 min.
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och kör hastigt till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ kallt ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Fyllning: Blanda ägg och kesella. Smula ner fetaosten. Pressa i vitlöksklyftan. Salta och peppra.
3. Grönsaker: Förväll broccoli i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av väl i durkslag. Strimla purjolök och paprika och fräs dem i olivolja några minuter. Strimla de soltorkade tomaterna.
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min. Lägg i grönsakerna, smula i fetaosten och häll över fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 min eller tills den stannat och fått lite färg
Källa: Expressen/Allt om mat
Kikärtsbiffar med Curry och Tsatsiki
4 Portioner
800 g kikärter , i burkar
1 st röd lök ,
stor 2 st vitlöksklyftor ,
pressade 1 msk curry , extra stark
2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk salt
2 msk olja , till stekning
Tsatsiki:
450 g gurka
0,5 tsk salt
2 dl matlagningsyoghurt
2 st vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar , nymald
1 knippa mynta , eller persilja, färsk och hackad
Tillbehör:
kokt ris
Kryddiga biffar som går utmärkt att göra på kikärter från burk. Skölj dem väl före tillagningen. Har du tid blötlägger och kokar du torkade kikärter i förväg. Kokta kikärter går utmärkt att frysa.
Gör så här
1. Grovriv gurkan till tsatsikin. Lägg den i durkslag och salta. Låt stå medan du gör resten.
2. Skölj kikärterna i durkslag och låt dem rinna av väl. Finfördela dem i matberedare eller mixer. Hacka löken och pressa vitlöken.
3. Blanda ner lök, vitlök, curry, majsstärkelse och salt. Kör så att allt blandas.
4. Ta upp smeten, forma rullar (ca 5 cm i diam). Skär dem till cm-tjocka biffar. Forma till lite och stek i olja några minuter på var sida. Vänd dem försiktigt.
5. Pressa vätskan ur gurkan och blanda den med yoghurt och svartpeppar och eventuellt mynta eller persilja
Källa: Expressen/Allt om mat
Penne Rigate Al Capone
300 g penne rigate 500 g oxfilé i bit 1 krm svartpeppar
Till såsen:
133,3 g skogschampinjoner2 st vitlöksklyftor 1
,3 tsk salt
2 msk smör
0,7 st purjolök
2,7 st tomater
0,7 dl vatten
1,7 dl matlagningsyoghurt
1,3 dl lätt crème fraiche
1,3 st oxbuljongtärningar
0,3 msk maizena redning
Om du ändrar antal portioner kan det påverka tillagningen, t ex ungstemperatur eller stektid
Penne rigate, pasta med räfflad yta, kan bytas mot annan kort pasta.
Gör så här
1. Börja med såsen. Skölj och skiva champinjonerna tunt. Fräs svampen i smör tillsammans med vitlök och salt, på medelvärme, till all vätska försvunnit. Rör om då och då.
2. Blanda svampen med purjolök och tomater. Fräs blandningen 2-3 min.
3. Tillsätt vatten, grädde, creme fraiche och smulad buljongtärning. Strö över Maizenaredning och koka upp under omrörning. Ställ åt sidan.
4. Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
5. Skär köttet i 12 skivor. Salta och peppra på båda sidor. Stek det i smör i het panna 1/2 minut på varje sida eller grilla i grillpanna.
6. Servera köttet med rykande het pasta, sås, citron, tomat och persilja
Källa: Allt om mat/Expressen
Spagetti från Trapani
400 g spaghetti
1 kg kvisttomater
1 dl sötmandel
1 st basilika , färsk, kruka
0,8 dl olivolja
3 st vitlöksklyftor , pressade
0,5 st pepparfrukt , liten röd 0,5 krm chilipeppar
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar , nymald
Tillbehör:
100 g pecorinoost , rivenOm du ändrar antal portioner kan det påverka tillagningen, t ex ungstemperatur eller stektid.
Pesto från Trapani innehåller bland annat mandel, basilka, tomat och olivolja. Här är en spaghettirätt med samma smaker.
Gör så här
1. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Tärna tomatköttet.
2. Skålla och skala mandeln.
3. Kör mandel och basilikablad i matberedare tills det är finhackat. Tillsätt olivolja, vitlök, chilifrukt, socker, salt och peppar.
4. Blanda den nykokta pastan med peston och tomaterna. Strö över pecorinoosten
Källa: Allt om mat/Expressen
Grönsakspaj
2 portioner
Pajdeg:
Fyllning:
1 st ägg 0,3 st lätt kesella 25 g fetaost 0,3 st vitlöksklyfta 0,2 tsk salt 0,3 krm svartpepparGrönsaker:
1 dl broccolibuketter 0,3 st purjolök 0,3 st röd paprika 0,3 msk olivolja 1,7 st tomater 3,3 st oliver 25 g fetaostOm du ändrar antal portioner kan det påverka tillagningen, t ex ungstemperatur eller stektid.
Ett bra recept på en paj som både är smakrik och relativt smal har vi fått av Inger. Så här i grönsakssäsongen kan man variera grönsakerna efter smak och tillgång. Gräddas den i mikrovågsugn krisppanna tar det ca 15-18 min.
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och kör hastigt till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ kallt ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Fyllning: Blanda ägg och kesella. Smula ner fetaosten. Pressa i vitlöksklyftan. Salta och peppra.
3. Grönsaker: Förväll broccoli i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av väl i durkslag. Strimla purjolök och paprika och fräs dem i olivolja några minuter. Strimla de soltorkade tomaterna.
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min. Lägg i grönsakerna, smula i fetaosten och häll över fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 min eller tills den stannat och fått lite färg.
Källa: Expressen i samarbete med allt om mat
Couscoussallad med kikärtor
4 port couscous
200 gram
2 dl hönsbuljong
het
200 gram kikärter kokta
från burk går bra
1 dl bladpersilja
hackad
1 st citron
pressad
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
nymalen
Så här gör du:
Lägg couscousen i en skål.
Häll den heta buljongen över och täck med lock.
Låt stå cirka fyra minuter.
Fluffa upp couscousen med en trägaffel.
Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Passar till det mesta från grillen.
266 kcal/person
Källa: Aftonbladet
Pasta med kantarell och philadelphiasås
4 portioner
280 gram pasta, ev glutenfri
5 dl kantareller
0,5 st chili
1 msk margarin, gärna flytande
Salt och peppar
100 gram Philadelphia original
1,5 dl mellanmjölk
80 gram färsk spenat
Koka pastan. Om kantarellerna är stora, dela dem en gång. Stek kantareller och chili i margarin, salta och peppra. Blanda och koka philadelphiaost, mjölk, salt och peppar i en kastrull. Rör ner kantareller och spenat. Servera såsen med kokt pasta.
Innehåller 369 kalorier per portion
Källa: Aftonbladet
Vegogryta med saffran, mango chutney och jordnötter
Tillagningstid 20 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 456 kcal
100 gram finhackad gul lök
4 klyfta vitlök, skivade
1 msk olivolja
300 gram aubergine i tärningar
300 gram squash i tärningar
1 pkt saffran
0.5 tsk ingefära
salt och peppar
4 msk mango chutney
1 dl matlagningsyoghurt, ev låglaktosmatyoghurt
2 st skivade bananer
0.5 dl salta jordnötter
3 dl jasmineris
Gör så här:
Fräs all lök i olja i en stekgryta. Tillsätt aubergine och squash som får fräsa med i någon minut. Krydda med saffran, ingefära, salt och peppar. Tillsätt mango chutney och matlagningsyoghurt. Låt grytan småputtra i någon minut. Avsluta med banan och jordnötter som bara ska bli varma. Servera med kokt ris
Källa: Aftonbladet
Kantarell och västerbottenrisotto
Tillagningstid 30 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 466 kcal
4 dl kantareller eller trattkantareller
50 gram finhackad gul lök
1 msk margarin, ev mjölkfritt
4 dl avorioris okokt
7 dl vatten ev mer
2 st svampbuljongtärning
2 dl vitt matlagningsvin
100 gram riven västerbotten
Sallad:
100 gram isbergssallad eller liknande
200 gram tomater i bitar
1 st paprika i bitar
Gör så här:
Skär hälften av svampen i mindre bitar. Fräs svamp och lök i en gryta (spara resten av svampen) i hälften av margarinet. Rör ner riset. Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt buljongen till riset, lite i taget. Rör samtidigt. Sammanlagt ska riset koka i minst 25 minuter. Avsluta med att röra ner vinet och allra sist riven ost.
Stek under tiden resten av svampen i en stekpanna.
Servera risotton med stekt svamp och sallad.
Källa: Aftonbladet
Bulgur med saffransmorötter
4 morötter
2 cm färsk ingefära
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk koriander malen
70 g babyspenat
4 portioner bulgur
2 msk olivolja
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
0,5 g (1 kuvert) saffran
400 g kikärtor på burk
150 g fetaost
Salt och peppar
Gör så här:
1. Skala morötterna och skär i 1 cm slantar.
2. Skala och hacka ingefäran och vitlöken.
3. Mal eller mortla koriandern.
4. Skölj spenaten och låt rinna av.
5. Koka bulguren enligt paketet.
6. Hetta upp olivoljan tillsammans med ingefäran, vitlöken och koriandern. Fräs lite lugnt någon minut.
7. I med morötterna, fräs och rör om under ett par minuter. Häll i vinet och saffranen. Salta och peppra lätt. Puttra sakta i 5 minuter.
8. Spola av kikärtorna och låt rinna av.
9. Vänd ner spenaten och kikärtorna. Bryt fetaosten i bitar och vänd ner dem i kastrullen.
10. Servera till bulguren
Källa: Aftonbladet
Schafskäse in der Petersilienkruste mit Walnusspesto auf Feldsalat
Schafskäse - fårost
Persilienkruste - Ströbröd med persilja
Smör eller olja
Persilja
Ströbröd
salt och peppar
Walnusspesto - valnötspesto
50g färska basilikablad
1 vitlöksklyfta
1 msk valnötter
1 msk färskriven parmesan
en nypa salt
6 msk jungfruolja
- Lägg alla ingredienserna
utom oljan i en mixer eller
matberedare och kör ett
par sekunder till det är
grovhackat. Lägg över i
en skål, häll sakta i oljan
och rör om. Smaka av med
salt & peppar.
Feldsalat - machesallad.
Skär osten i cm tjocks skivor. Vänd i persiljeblandningen. Och stekes.
Lägg machesallad på tallriken, häll peston över. Lite hackade valnötter och så den varma osten.
Smaklig spis.
Chokladkakor
Chokladbrownie
Ger 12 portioner
Tar 300 minuter + tid för tryffeln att stelna
BROWNIE:
300 g nötter, exempelvis hasselnötter, cashewnötter, valnötter eller mandlar
250 g mörk choklad
200 g smör
2 dl råsocker
2 1?2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1?2 krm salt
4 ägg
(inget bakpulver)
TRYFFELGLASYR:
200 g mörk choklad
1 1?2 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör
2 1?2 msk konjak, rom eller whisky
Gör så här:
1. Smörj en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Rosta nötterna försiktigt i en långpanna i ugnen eller i en stor, torr stekpanna på spisen. Låt svalna något och hacka sedan nötterna grovt.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. Smält smöret. Blanda smöret och chokladen och rör ner sockret. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt och rör ner i chokladsmeten. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en tjock smet.
3. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 18 minuter. Kakan ska vara lite kladdig. Låt svalna.
4. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen i en liten kastrull och häll den heta blandningen över chokladhacket. Rör tills all choklad smält och tillsätt då smöret i mindre bitar.
5. Rör ner konjaken och blanda till en jämn och blank massa. För att få en riktigt slät tryffel kan man mixa massan i matberedare eller med en mixerstav. Låt tryffeln stelna, gärna över natten.
6. Lossa brownien ur formen och lägg den med botten upp på ett bakplåtspapper eller galler. Smält tryffeln lite i mikron i några sekunder och bred den i ett jämnt lager över kakans topp och kanter. Förvara kakan svalt fram till serveringen.
Kladdkaka med kryddig tryffeltopping
Ger 8-10 portioner
Tar 35 minuter + tid i ugn
KLADDKAKA:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 1?2 dl vetemjöl
1?2 dl kakao
1 1?2 tsk bakpulver
1?2 krm salt
VIT CHOKLADTRYFFEL:
2 dl mellangrädde
1 kanelstång
1 1?2 tsk kardemummakärnor
400 g vit choklad
DEKOR:
chokladplattor, till exempel Noblesse
(knappt 1 ask)
Gör så här:
1. Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret försiktigt. Vispa upp äggen lätt med strösockret. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör ner smöret i äggsmeten och tillsätt de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet och häll smeten i formen.
2. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
3. Låt den svalna helt och gärna stelna lite i kylen.
4. Mät upp grädden i en liten kastrull och bryt ned kanelstången i mindre bitar.
5. Stöt sönder kardemummakärnorna grovt och tillsätt dem i grädden.
6. Koka upp grädden tillsammans med kryddorna, ta kastrullen från värmen och låt blandningen stå och dra övertäckt i ungefär 20 minuter.
7. Hacka under tiden chokladen ganska fint och lägg hacket i en bunke.
8. Låt grädden koka upp igen. Sila av kryddorna och slå den heta grädden över chokladen. Rör tills chokladen smält och det blivit en jämn smet.
9. Låt tryffeln svalna och bred den sedan över kakan. Spara lite av tryffeln för att "klistra" fast Noblesse-plattorna runt kakans kant. Låt tryffeln stelna lite i kylskåp, lossa formens kant och dekorera med chokladplattorna.
Kladdkaka med smulig chokladkolatopping
Ger 12 portioner
Tar 40 minuter + tid i ugn
KAKA:
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 1?2 dl vetemjöl
1 krm salt
TOPPING:
75 g smör
3?4 dl strösocker
3?4 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 1?2 dl smuliga frukostflingor, exempelvis Start
Gör så här:
1. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron. Bryt ned chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet.
2. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ned chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ned i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14 minuter. Låt svalna helt.
3. Lossa kakan ur formen. Smält smöret till toppingen i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao och låt koka upp.
4. Koka under omrörning på medelvarm platta tills kolan tjocknat och det blir en "gata" när man drar sleven längs med kastrullens botten. Använd gärna en termometer. Kolan är klar vid 114 grader.
5. Dra kastrullen från plattan och rör ned flingorna i kolan. Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt stelna.
Mjölkchokladtryffeltårta med krispig jordnötsbotten
Ger 12-14 portioner
Tar 25 minuter + tid i ugn
BOTTEN:
1 dl ljus sirap
250 g jordnötssmör, gärna med bitar i
6 dl flingor, till exempel Special K, Cornflakes eller All bran
TRYFFEL:
450 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Gör så här:
1. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Koka upp sirapen i en kastrull och rör ned jordnötssmöret. Värm försiktigt så att jordnötssmöret smälter, men låt inte blandningen koka.
2. Dra kastrullen av plattan och rör ned flingorna. Krossa flingorna lite och blanda tills de är helt täckta av jordnötssmeten. Tryck ut massan i ett jämnt lager i botten av formen.
3. Hacka mjölkchokladen ganska fint och lägg hacket i en bunke. Koka upp grädden och mjölken och slå den heta blandningen över chokladen. Mixa till en jämn massa i matberedare eller med mixerstav och häll tryffeln i formen.
4. Låt stelna i kylskåp, gärna över natten.
5. Lossa tårtan från formens kant med en vass kniv och njut!
Källa: Aftonbladet
Kikärtssoppa
Ingredienser:
för 4 portioner
100 gram lök
(en medelstor lök=ca 100g)
2 klyfta vitlök
2 msk olivolja
85 gram lime
(en medelstor lime=ca 85g)
2 tsk sambal oelek
1 tsk malt korianderfrö
1 tsk mald spiskummin
800 gram kikärtor på burk
2 st tärningar grönsaksbuljong
1 st röd paprika
4 msk hackad färsk koriander
4 st pitabröd eller tunnbröd
salt och peppar
Tillagning:
1. Skala och hacka löken och vitlöken.
2. Hetta upp olivoljan i en gryta eller kastrull som rymmer minst 2,5 l.
3. Fräs lök- och vitlökshacket på låg värme ett par minuter så att det mjuknar lite.
4. Pressa i det mesta av limen och rör i sambal oeleken, koriandern och spiskumminen. Fräs någon minut till.
5. Häll i 1,2 l vatten, buljongtärningarna/fonden och kikärtorna (häll bort vätskan från burken). Salta och peppra och sjud soppan i 5 minuter.
6. Ta av värmen och mixa ihop soppan. Ta det försiktigt så att du inte får varma stänk på dig. Smaka av med salt och överbliven lime.
7. Kärna ur paprikan och skär i små tärningar.
8. Hacka koriandern grovt.
9. Rosta pitabröden i ugnen eller brödrosten. Bryt i mindre bitar och lägg i en skål.
10. Värm den mixade soppan till lagom ät-temperatur och servera med paprika, koriander och rostade brödbitar att strö i.
Rekommenderade drycker
Vin:
De Bortoli
Källa: Aftonbladet